INFONET-468X60-BANNER

Cilj je potpuno uređeni efikasan katastar

29.11.2016. | Tanjug

Nakon uspešne reforme građevinskih dozvola, cilj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture je da Srbija dobije potpuno uređeni efikasan katastar kako upis imovine ne bi trajao duže od nekoliko dana, kao i napredak za najmanje 10 mesta na Duing biznis listi u narednoj godini, poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ciljevi su, takođe, rekla je Mihajlović, završetak Koridora 10, započinjanje novih infrastrukturnih projekata i delom završetak procesa ozakonjenja.

- Sve što smo do sada radili ne bi bilo moguće da nismo radili zajedno sa svim našim partnerima, i sa Savetom stranih investitora i sa svima ostalima, i to ne samo pri definisanju ciljeva nego i kroz dobijanje mišljenja na zakone koje predlažemo - rekla je Mihajlovićeva.

Smatra da bi u nekim oblastima efikasnost mogla biti i veća, a kao primer je navela Zakon o konverziji gde je od 570 zahteva 70 pozitivno rešeno.

Napomenula je da je reforma građevinskih dozvola uspešno je sprovedena i danas se dozvola za gradnju u Srbiji u proseku dobija za sedam dana, a lokacijski uslovi za 14 dana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Do sada je u 2016. podneto oko 60.000 zahteva za dobijanje građevinske dozvole, od kojih je više od 70 odsto pozitivno rešeno, a svakog meseca beleži se novi rekord u broju izdatih dozvola - navela je Mihajlović obraćajući se na panelu u okviru predstavljanja „Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora.

Mihajlovć je naglasila da je krajnji cilj vlade da se u Srbiji uspostavi kompletan sistem elektronske uprave u svim oblastima, e-government, kao što već postoji u oblasti građevinskih dozvola.

Upitana da li je zadovoljna napretkom koji je konstatovan u „Beloj knjizi", u kojoj je posebno pohvaljena oblast nekretnina i izdavanja građevinskih dozvola, Mihajlovićeva je rekla da je nemoguće biti nezadovoljan kad je Srbija među prvih 10 zemalja u svetu po reformama poslovnog ambijenta.

Mihajlović je juče (28.11.2016.) najavila i da će uskoro biti donet novi zakon o postupanju katastra i da upis imovine neće trajati duže od nekoliko dana.

- Jedan do prioriteta za ministarstvo je uređenje, zato što postoji percepcija i privrede i građana da je katastar spor i da se u katastru stvari ne rešavaju u određenom vremenskom periodu, kao ni na najbolji način - rekla je Mihajlović.

- Naš plan je da novim zakonom, koji će biti zakon o postupanju katastra, da katastar nije tu da utvrđuje pravo nego da registruje imovinu, a to znači ukidanje opšteg upavnog postupka. I svaki problem koji se bude desio rešavaće se na sudu - objasnila je Mihajlović.

Cilj je, dodala je, da se upis imovine obavi za dan, dva ili tri, a ne da se čeka mesecima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;