INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uređenje platoa kod Vukovog spomenika

03.11.2016. | Dejan Aleksić | Politika

Polomljene kocke, rupe na pločniku, oštećene ograde i nadstrešnice, kao i deo šetališta koji su nemarni prolaznici pretvorili u javni toalet već dugo je uobičajena slika platoa kod Vukovog spomenika.

Čuvena tačka sastajanja i orijentacije u prestonici uskoro bi trebalo da dobije novi izgled. U planu je preuređenje prostora površine 9.300 kvadrata koji je oivičen ulicama: Ruzveltovom, Kraljice Marije i Bulevarom kralja Aleksandra. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala je javni poziv za izradu tehničke dokumentacije za uređenje platoa kod Vukovog spomenika sa obe strane – i sa one na kojoj se nalazi sam spomenik, i sa druge koja se oslanja na ETF i Mašinski fakultet (strana platoa na kojoj se nalazi fontana).

Prema idejnom rešenju planirano je da se uklone sve prepreke i da se plato objedini i integriše sa postojećim parkom. Drvoredi i zelene površine će, prema ovom planu, biti sačuvani, a žardinjere i ostatak platoa obogaćeni dodatnim zelenilom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Plato oivičen Bulevarom kralja Aleksandra, Ruzveltovom i Kraljice Marije dobiće i nove kocke za koje će se koristiti isključivo trajni i otporni materijali.

Budući ivičnjaci, graničnici, stubići, slivnici, šahtovi, klupe, kante za smeće, držači za bicikle, nadstrešnice na stajalištima javnog prevoza… kod Vukovog spomenika biće u skladu sa nedavno donetim „Katalogom urbanog mobilijara“.

Ideja je i da se u podzemnim prolazima koji prokišnjavaju uradi nova hidroizolacija, a radovima bi trebalo da bude obuhvaćena i fontana na ovom platou. Ako sve ideje budu sprovedene u delo, budući plato bi mogao da dobije i zelene površine sa vodoskocima, a planiran je i lift.

Prema planskom dokumentu on bi trebalo da bude urađen uz izlaz iz podzemnog prolaza na raskrsnici Ruzveltove i Ulice kraljice Marije. Ideja je i da se za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom stepeništa u podzemnim prolazima opreme kosim platformama.

Nadstrešnicama na podzemnim prolazima predstoji redizajn, a trebalo bi da ih dobiju i ulazi koji ih sada nemaju. Gde se pokaže potrebno biće preuređene instalacije i postavljene savremene svetiljke.

Ponuđači koji su zainteresovani da izrade tehničku dokumentaciju za obnovu i preuređenje platoa od 9.300 kvadrata ponude mogu da podnesu do 30. novembra. Tog dana one će biti otvorene, a odluka će biti doneta krajem decembra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;