INFONET-468X60-BANNER

Održana konferencija "Italy & Serbia: Building Together"

21.10.2016. | eKapija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da postoji potencijal za veću saradnju srpskih i italijanskih preduzeća u oblasti građevinarstva i transporta i pozvala italijanske kompanije da rade u Srbiji, uz napomenu da prostora za saradnju ima i u oblasti izrade projektno-tehničke dokumentacije.

- Važno je što su na ovom poslovnom forumu prisutne italijanske kompanije sa kojima ćemo razgovarati o mogućim novim poslovima. Nadam se da će biti još puno prilika da rade sa srpskim kompanijama na infrastrukturnim projektima - rekla je Mihajlović na konferenciji „Italy & Serbia: Building Together" („Italija & Srbija: Gradimo zajedno) koja se održava u Palati Italija u Beogradu, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE i njene beogradske kancelarije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ona je podsetila da u Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija, u kojima je zaposleno više od 20.000 ljudi, a da je u prethodnih 10 godina Italija u Srbiju uložila 2 mlrd evra. Mihajlović je navela i da je Italija prvi spoljnotrgovinski partner Srbije i da 17% ukupnog srpskog izvoza ide u tu zemlju.

Inicijativa „Italy & Serbia: Building Together" pokrenuta je u cilju podrške italijanskim firmama zainteresovanim za srpsko građevinsko tržište i za saradnju sa srpskim firmama iz ove oblasti, a skup je organizovan uz pomoć Ambasade Italije u Srbiji i u okviru opsežnog zajedničkog programa promocije italijanskog građevinskog sektora u inostranstvu ICE Agencije, Italijanskog nacionalnog udruženja građevinara (ANCE) i Asocijacije za inženjering, arhitekturu i tehničko-ekonomsko savetovanje (OICE).

- Italija je vodeći privredni partner Srbije, a naša spoljnotrgovinska razmena vredna je oko 4 mld evra. Cilj nam je da tu poziciju dodatno učvrstimo pospešivanjem poslovne saradnje između firmi naših dveju zemalja kako bi se što efikasnije pristupilo realizaciji brojnih i značajnih infrastrukturnih projekata koje je definisala srpska Vlada, a koje podržavaju i programi EU i finansijske institucije poput EBRD i EIB, kao i druge međunarodne organizacije u oblasti puteva i saobraćaja, u sektoru zdravstva, kao i u oblasti prostornog planiranja, turizma i komunalnih usluga - istakao je Đovani Mafoda, direktor beogradske kancelarije Agencije ICE.

Na konferenciji je učestvovalo više od 40 italijanskih kompanija iz oblasti građevinarstva, projektovanja i inženjeringa, predstavnici srpskih firmi i institucija, kao i državni funkcioneri dveju zemalja. Intenzivni dvodnevni program obuhvatio je prezentacije i stručna izlaganja, predstavljanje mogućnosti za saradnju i potencijalnih izvora finansiranja, kao i primere uspešnih projekata koji su već realizovani.

- Imamo odličnu saradnju između italijanskih i srpskih kompanija, i to u svim oblastima - od poljoprivrede, preko mehatronike, tekstila, do automobila, i zato je važno prisustvo poslovnih ljudi i iz sektora građevinarstva. Italijanske firme dolaze ovde sa određenim znanjem i veštinama da pomognu srpskoj strani u upravljanju celokupnim sektorom građevinarstva, i to ne samo gradeći puteve ili železnicu, već i podrškom u projektovanju i pronalaženju izvora finansiranja - rekao je ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i projekti međunarodnih organizacija - Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Delegacije Evropske unije u Srbiji i Evropske investicione banke (EIB), a u radu su učestvovali i Gerardo Biancofiore, predsednik međunarodne grupe za mala i srednja preduzeća italijanske asocijacije građevinara ANCE, Gabriele Scicolone, predsednik italijanske asocijacije kompanija za inženjering, arhitekturu i tehničko-ekonomsko savetovanje OICE, Alfredo Ingletti, potpredsednik OICE, Milan Vranić, generalni menadžer Privredne komore Srbije, Jovan Krstović, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu PKS, Nikola Matić, potpredsednik Udruženja inženjera konsultanata Srbije ACES i mnogi drugi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;