INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plac zvrji prazan, nema investitora

05.09.2016. | M.P. | Danas

Nakon prošlogodišnjeg rušenja zgrade pod zaštitom države u zrenjaninskoj glavnoj ulici, poznatije kao „Kuća Filkovića“, na njenom mestu i dalje zvrji prazan plac. Sve je ograđeno građevinskom žicom i podseća građane na još dosta ovako ograđenih objekata u Zrenjaninu, koji se za sada „drže". Konkretno, na mestu „Kuće Filkovića“ još uvek nema nikakvih građevinskih radova. U toku je nekoliko sudskih sporova sa bivšim vlasnicima i još uvek dosta otvorenih pitanja. Glavna pitanja su oko rekonstrukcije objekta, za šta se zalažu stručnjaci.

- Na takav način rekonstruisano je pozorište, i ovoj građevini bi trebalo vratiti prvobitni izgled. Njome se dobija verna reprodukcije prvobitnog, odnosno ranijeg stanja - poručuju iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ova zgrada u pešačkoj zoni, pre nego što je odlukom gradskih vlasti srušena avgusta 2015. godine, dugo je bila zapuštena zbog čega je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada još davne 1998. godine izdao Rešenje u kojem su utvrđene mere tehničke zaštite za totalnu rekonstrukciju objekta. Nakon izvršene analize opeke i maltera, kao i temelja, utvrđeno je da je materijal loš i dotrajao i da je objekat statički ugrožen, te da ga je komplikovano sanirati. Jedan od uslova Zavoda bio je da se, ukoliko je to moguće, sačuva i konzervira ulični zid, da bi se na taj način zadržao bar deo originalnog objekta.

- Tek nakon 17 godina se pristupilo rešavanju ovog problema, ali samo polovično. Spomenik kulture je srušen, a da pre toga nije urađen projekat novog stanja, odnosno nije pronađen investitor. Prošlo je godinu dana od rušenja, a da još uvek nema nikakvih naznaka kada će započeti izgradnja replike kuće. Planova za njenu rekonstrukciju nema, kao ni potencijalnih investitora. Problem se dodatno zakomplikovao i pravnim sporovima između grada i pojedinih vlasnika poslovnog i stambenog prostora. Podsećamo, „Kuća Filkovića“ uživa status kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju - navodi se u najnovijoj analizi zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stručnjaci ističu da je zgrada specijalan status zavredila svojom starinom, ali i vrednostima svoje arhitekture, pošto predstavlja refleksiju onoga što se u to vreme dešavalo u arhitekturi Beča i drugih velikih gradova Srednje Evrope.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;