INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Udeo građevinarstva u BDP bar sedam odsto

26.08.2016. | Beta

U naredne četiri godine udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije, trebalo bi da bude najmanje sedam odsto, najavila je ministarka saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u interviju agenciji Beta kazala da je sada udeo građevinarstva u BDP-u oko 5,5 odsto, dok je pre dve godine bilo manje od četiri odsto.

- Naredne četiri godine, udeo građevinarstva u BDP-u treba da bude najmanje sedam odsto. Ako sve bude išlo ovim tokom kao i u prethodne dve godine  -  da otvaramo nove projekte, završetak Koridora 11, modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, rehabilitacija 1.100 kilometara puta, nastavak modernizacija Železnica Srbije, novi auto-put Niš-Merdare-Priština, a to su sve projekti gde treba da rade domaće kompanije, to će automatski povući razvoj ostalih sektora i razvoj grradjevinarstva - naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da se u prošle dve godine zakonskim okvirima uređen sistem funkcionisanja u građevinarstvu Srbije, pre svega u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola, a i država je stala iza domaćih kompanija i one su dobijale poslove na svim tenderima, bilo da je u pitanju izgradnja mosta, neke deonice na Koridoru 10 ili rehabilitacija puteva.

- Mi moramo da pomognemo domaćoj građevinskoj operativi i to je ono što nas očekuje - kazala je Zorana Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije, dodavši da očekuje da će biti veće i plate u građevinarstvu koje su niže od proseka, a podsetila je da su u prošle dve godine porasle za dva odsto.

Ministarka je navela da je vrednost građevinskih poslova u Srbiji u prvih šest meseci ove godine porasla za preko 50 odsto u odnosu na vrednost prethodnih nekoliko godina, što, kako je naglasila, pokazuje da se pokreću stvari, ali da to ipak ne znači da je stanje odlično i da ne treba dalje ništa raditi.

Zorana Mihajlović je naglasila da će prioritet Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije biti završetak Koridora 10, spajanje Koridora 11 do Čačka, i proširenje razvoja vazdušnog saobraćaja, kao i rehabilitacija puteva i železničke infrastrukture i završetak procesa ozakonjenja i nastavak izdavanja elektronskih građevinskih doizvola.

- Srbija sigurno, ako govorimo o četiri godine novog mandata, može da očekuje najmanje 500 kilometara pruga kojima ćemo se voziti ne samo novim vozovima, već i prosečnom brzinom izmedju 100 i 110 kilometara na sat - dodala je ona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;