INFONET-468X60-BANNER

Građevinska slika grada Novog Sada

22.07.2016. | eKapija

Novosadska građevinska inspekcija zatvorila je od početka godine devet gradilišta zbog neregularne građevinske dozvole i sve slučajeve predala policiji. U inspekciji su rekli i da je u kontekstu bespravne gradnje „smanjen broj bespravno započetih objekata“.

Iz ugla investitora, deo odgovora na pitanje na šta računaju graditelji u situaciju da im se gradilište zatvori, dobija se u opisu da se neretko radi po principu „kako ćemo – lako ćemo“.

- Onda zafali im para, zatim nisu izvukli sve neke dozvole, ili odstupaju od projekta, pa misle doći će neka legalizacija i to će se pokriti - rekao je Marko Carić, direktor građevinske firme Najevropljanin.

Dodaje da u građevini, kao i u mnogim drugim profesijama, možete da napravite pet dobrih poslova i da na šestom pogrešite, ali nažalost, samo se to broji. Ipak, kaže da se oblast građevine u Novom Sadu u proteklom periodu promenila.

- Mislim da je procenat onih, da kažemo, „prevaranata“, ili nesolidnih graditelja, manji. Znači, oni koji su solidni, koji su opstali, pojavili su se i novi solidni, a nesolidni su se polako povlačili - naveo je Carić.

Bolju sliku na građevinskoj mapi Novog Sada vide i u gradskim institucijama, naročito od 1. januara, kada je uvedena objedinjena procedura elektronskim putem, kao deo primene novog Zakona o planiranju i izgradnji.

- Investitori su u obavezi da se strogo drže pravila propisana zakonom i određenim podzakonskim aktima. Odnosno, ta dokumentacija dolazi do nas, uz zahtev za izdavanje određenog akta, sada je i uniformnija i kompletnija, tako da se vidi jedan boljitak - naveo je Vladan Bumbić iz Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove.

Bumbić je dodao i da je novosadska Uprava za urbanizam obradila od početka godine preko hiljadu zahteva, što je ujedno i državni rekord. Među razmotrenim i odobrenim zahtevima su i 74 građevinske dozvole. A kako je u proceduri još 90, očekuje se da bi u Novom Sadu moglo da proradi još najmanje 160 gradilišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;