INFONET-468X60-BANNER

Srpski neimari grade luksuzno pozorište u Sibiru

06.06.2016. | RTS

Jedno od najsavremenijih pozorišta u Rusiji, čiji je investitor Vladimir Bogdanov, gradila je srpska građevinska firma po projektu arhitekata iz Srbije. Izgradnja „Dvorca iskustva Neftjanik“ u Sibiru ulazi u završnu fazu, a reč je o skupocenom objektu u čijoj je izgradnji primenjena najsavremenija tehnologija u građevinarstvu i materijalima, a na dimenzijama i kvalitetu se nije štedelo.

Uprkos sibirskoj hladnoći i teškim uslovima, niklo je luksuzno pozorište površine pedeset hiljada kvadrata, čija je izgradnja koštala više od dve stotine miliona evra. Uz brojnu rasvetu enterijer krasi i unikatni luster iz Portugala, koji vredi nekoliko stotina hiljada evra.

Srce „Neftjanika“, objekta namenjenog za razne javne skupove, čini pozorište, gde je svako od 1.200 sedišta zasebno klimatizovano. Kompjuterizovanu scenu na pet nivoa montirali su ruski i srpski stručnjaci.

Slika 1. „Neftjanik“ (izvor: Est Stage Technology)

- Ranije smo radili sa češkim i nemačkim stručnjacima, koji su precizni i tačni. Sada smo videli da su srpski stručnjaci još bolji, jer su mnoge stvari rešavali praktično u hodu - kaže Oleg Vladimirović Komjakov, rukovalac montažnih radova TDM.

Srpski građevinci su u Rusiji na dobrom glasu. Uprkos jakoj konkurenciji iz Evrope, posao je dodeljen srpskoj građevinskoj firmi Mićko iz Moskve, koja se dokazala na prethodnim projektima.

- Srbiju i Rusiju povezuju istorijske veze i mnogi događaji. Smatram da ćemo u budućnosti sarađivati ne samo u oblasti građevinarstva, već i na polju energetike i drugim oblastima - kaže Sergej Nikolajevič Matvejev, direktor odeljenja Surgutnjefgas - Komsomosljskneft Fjodorovski.

Pored „Neftjanika“, Radmilo Jevtović dve decenije gradi širom Rusije, angažujući građevince iz Srbije. Surgut u Sibiru je veliko gradilište, a deset hiljada srpskih neimara dalo je doprinos na tom polju.

- Poslednjih dvadeset godina sve naše građevinske organizacije iz Srbije dobijaju posao kod Surgutnjeftgasa. To je jedan stvarno pokazatelj koliko gospodin Bogdanov voli Srbe - kaže Radmilo Jevtović iz LBK Mićko.

Uprkos ukazanom poverenju, mora se razmišljati kako se izboriti protiv sve brojnije konkurencije iz Evrope. To pitanje često je tema na sastancima u ambasadi u Moskvi, gde se sa odgovornim kompanijama, koje posluju u Rusiji razmatra i pitanje zaštite srpskih građevinaca od nepouzdanih firmi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;