INFONET-468X60-BANNER

Subotica: Tenderi "uštedeli" za novi cevovod

31.05.2016. | Aleksandra Isakov | Politika

Uštede na tenderima za obnovu i proširenje sistema vodosnabdevanja omogućile su i novo ulaganje od 768.000 evra u sabirni cevovod na Vodozahvatu 1. Ugovor o novoj investiciji JKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisalo je sa preduzećem „Graditelj NS“ koje ima obavezu da od avgusta ove godine započne radove na zameni cevovoda koji je, prema rečima Čabe Šante, zamenika direktora u „Vodovodu i kanalizaciji“, star 54 godine i pretrpeo je ozbiljnu korozivnu štetu. Postojeći cevovod trenutno predstavlja i „usko grlo“ koje može da dovede do problema u snabdevanju grada vodom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Subotički „Vodovod i kanalizacija“ podigao je kredit od 11 miliona evra kod „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD), od koje je dobilo i dva miliona evra donacije, i ovaj novac namenjen je poboljšanju i proširenju postojećeg sistema vodosnabdevanja Subotičana, kao i izgradnji kolektorske, kanalizacione mreže. Već godinu dana u Subotici traju obimni radovi na izgradnji svojevrsnog vodovodnog prstena oko grada, što će omogućiti sigurnije snabdevanje vodom, ali i proširenje kapaciteta. Iako je završetak ovih radova planiran za kraj ove godine, najavljeno je da će čitav posao biti završen sredinom godine. Od ušteda postignutih na tenderima za ove poslove, uz saglasnost EBRD deo novca preusmeren je i u zamenu postojećeg sabirnog cevovoda.

Osim toga, u toku je i izbor izvođača za Fabriku vode 2, što je investicija vredna oko 3,5 miliona evra. Prema rečima Čabe Šanta do sada je stiglo devet ponuda stranih firmi u konzorcijumu sa domaćim izvođačima, i sada stručna komisija procenjuje tehnički deo ponuđenih rešenja. Ukoliko odluke komisije prihvati i EBRD, tada će se od izabranih ponuđača tražiti i finansijska projekcija, te će konačna odluka o izvođaču biti doneta nakon toga. „Fabrika vode“ 2 gradiće se od jeseni do kraja 2018. godine na lokaciji kod „Goranskog rasadnika“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;