INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja skulpture na Savskom pristaništu

27.05.2016. | N1

Grad Beograd i Delta fondacija potpisali su ugovor o izgradnji skulpture „Odande Dovde“ na pešačkoj pasareli koja će Beogradsku tvrđavu povezivati sa Savskim pristaništem. Skulptura na površini od 64 kvadratna metra biće napravljena od aluminijuma i postavljena na kulu sa liftom, a nalaziće se iza Beton hale. Autori skulpture su Mrđan Bajić i Ričard Dikon iz Velike Britanije, a cena skulpture, čija izrada počinje u junu, iznosi 300.000 evra.

Grad Beograd finansiraće izradu pasarele i kule sa liftom, koja će početi u februaru, nakon što se završi skulptura.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je posle potpisivanja ugovora da skulptura sa pasarelom predstavlja spoj modernog i onog što treba gradu - povezivanje Tvrđave i pristaništa.

www.pixabay.com

- Beograd je vratio koncept uređenja jezgra grada i mi radimo na tome da centar Beograda bude velika pešačka zona. Pasarela je značajna i koristiće i osobama sa invaliditetom. A i brže će se silaziti na reku - rekao je Mladenović.

Potpredsednica Delta holdinga Marija Desivojević Cvetković rekla je da se projektom spajaju dve najlepše tačke Beograda - Tvrđava i reka Sava.

- Ovim se funkcionalno povezuju Kalemegdan i šetalište. Pored toga, ljudima sa invaliditetom olakšava se silazak na reku. Ovo je i turistička atrakcija samim tim što su njeni autori dva velika imena - Bajić i Dikon - rekla je ona.

Jedan od autora, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Mrđan Bajić rekao je da je projekat „Odande Dovde“ počeo još 2006. godine, sa idejom da ne treba samo čuvati postojeće, već i stvarati nešto novo. - Sadržaj skulpture simbolizuje geografska raskršća - rekao je Bajić. On je pročitao pismo Ričarda Dikona, jednog od najznačajnijih britanskih vajara, u kome je poručio da skulptura pruža izvanrednu mogućnost dvojici umetnika da suštinski doprinesu infrastrukturi velikog grada.

- Građenje mostova predstavlja simboličnu i korisnu aktivnost - napisao je Dikon u pismu.

Skulptura će biti pravljena u Beogradu i Londonu, a trebalo bi do februara 2017. godine da bude završena.

Nakon toga na šetalište će biti postavljena pasarela s kulom i liftom, a sama skulptura nalaziće se na kuli.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;