INFONET-468X60-BANNER

Franak će teško preći u evro

12.02.2016. | D. Vujošević | Dnevnik

Podatak da su se stambeni krediti koje je odobrila „Privredna banka Beograd“ (PBB) u stečajnom postupku konvertovani u evro, ali ne od ovih dana već od dana isplate zajma, obradovala je oko 20.000 klijenata banaka koji otplaćuju kredite vezane za tu valutu. Međutim, kako sada izgleda, slučaj PBB ostaće ono što zovemo izuzetkom koji potvrđuje pravilo. Svi su izgledi da će klijenti, bar za sada, morati da nastave svoju brobu za isti tretman kakav su dobili klijenti PBB.

O teškoćama s kojima se susreću klijenti koji su podigli kredit u francima znaju i oni koji ne otplaćuju nijedan dug. Nagli skok te valute je prethodnih godina zaduženima u francima doneo brojne probleme i enormni porast rata. Organizovani u Udruženje „Efektiva”, oni već godinama traže da se njihova dugovanja preračunaju u evro na dan isplate te da im se obaveze kasnije računaju po tom osnovu. Organizovali su brojne proteste pred Vladom Srbije, poslovnim bankama gde su zaduženi i „Narodnom bankom Srbije“ (NBS). Baš NBS im je ponudio četiri rešnja za olakšicu otplate, ali ne ono koje oni smatraju da im rešava problem.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kada je PBB otišao u stečaj, „Agencija za osiguranje depozita“ imenovana je za stečajnog upravnika. Na predlog odbora poverilaca, među kojima je i NBS, klijentima zaduženim u francima omogućena je konverzija i dalja otplata uz kamatu od jedna odsto plus šestomesečni eurobor, koji je trenutno nula. To je znatno povoljnije i od onoga što se danas kod nas nudi za stambene kredite u evrima.

Iz „Narodne banke Srbije“ objašnjavaju da aranžman s kreditima u francima kakav je postignut kod klijenata PBB zaduženih u toj valuti predstavlja rezultat slobodne volje lica koja su ovlašćena da zastupaju ti banku u stečaju. Odluka nije nametnuta ni zakonskim ni podzakonskim aktima. Njen cilj je namirenje imovine stečajnog dužnika radi namirenja stečajnih poverilaca.

Nekadašnji rukovodioci u PBB kažu da je u portfoliju te banke bilo malo kredita u toj valuti, najviše desetak.

Klijenti banaka koji otplaćuju zajmove u švajcarskoj valuti podsećaju na to da su zemlje u okruženju, poput Hrvatske, Mađarske i Crne Gore te Bosne i Hercegovine, konvertovale krediteu evro na dan isplate. U BiH je čak omogućena i konverzija u domaću valutu.

Kao argument u prilog tome koliko je njihova situacija nepodnošljiva, dužnici okupljeni oko „Efektive” daju primer klijenta koji je na početku otplate dugovao 54.000 evra. Preračunato, nakon sedam godina plaćanja, duguje 66.000 evra, a mesečna rata mu je s 27.500  dinara skočila na 67.000. Osim toga, za svako kašnjenje otplate klijentima se zaračunava zatezna kamata od 0,5 odsto dnevno ili 182 procenata godišnje.

Nije teško

Predstavnik „Efektive” Boško Cerović kaže da za banke ne bi trebalo da bude problem da ispune njihove zahteve. One se nisu zaduživale u francima, krediti takođe nisu isplaćivale u njima, a ni obavezne depozite kod NBS ne drže u toj valuti.

Svoje zahteve uputili su NBS, Vladi Srbije, Ministarstvu finansija, premijeru. Nastvaljaju proteste i očekuju isto rešnje kakvo su dobili dorašnju sapatnici iz reigona. Spremni su da protestuju dok to ne ostvare.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;