INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mogućnost priključenja na gas po potrebi

09.02.2016. | M.L.J. | Novosti

Gradilišta, ali i objekti za zabavu poput klizališta na otvorenom i različitih festivala, uskoro će moći da se priključe privremeno i na gas. To im omogućava izmena Metodologije za određivanje troškova transporta i distribucije prirodnog gasa, koja je na javnoj raspravi do kraja februara.

Kada se regulativa usvoji, svi privremeni objekti mogli bi da uštede i do 40 odsto ukoliko uvedu plavi energent, jer mu je cena pala za petinu poslednjih meseci.

- Pre izmena Metodologije, samo su trajni potrošači mogli da kupe priključak za gas - objašnjava Gordam Tanić iz Agencije za energetiku. - Sada će i objekti koji rade samo nekoliko meseci, odnosno sezonski, moći da koriste prirodni gas za grejanje ili druge potrebe. Dobro je što se sada uvodi ova regulativa, jer je gas postao izrazito konkurentan u odnosu na druge energente.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gas u građevinarstvu najviše koriste proizvođači cigle, crepa i cementa. Što se gradilišta tiče, računica za jedan priključak, koja u zavisnosti od grada do grada, staje od 500 pa čak do 2.000 evra, može da se napravi samo za velike projekte.

- Uvođenje gasa na gradilište bi se isplatilo za "Beograd na vodi", na primer ili neki sličan veliki posao - kaže Goran Rodić iz Inženjerske komore Srbije. - Pretpostavljam da će ovu mogućnost iskoristiti i fabrike koje rade isušivanje unutrašnjosti zgrada u zimskom periodu, kada je jeftin energent prioritet. U odnosu na struju, ušteda bi mogla da bude od 20 odsto, za one koji rade tokom dana, do čak 40 odsto za gradilišta koja su aktivnija tokom noćnih sati.

Iako je nova regulativa urađena tako da se prilagodi Zakonu o energetici koji je prošle godine promenjen, i dalje ostaju velike razlike za određivanje cene priključka za gas.

- Postoje 33 različita distributera gasa za 250.000 potrošača u Srbiji - kažu u Agenciji za energetiku. - Iako deluje da je tržište otvoreno i ponuda velika, potrošači zapravo nemaju mogućnost da biraju ko će im uvesti gas već priključak moraju da kupe od firme koja radi u tom gradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;