INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U planu izgradnja "Milošgrad"-a u Zabrežju

08.02.2016. | B. Borisavljević | Novosti

Do kraja godine biće gotovo idejno rešenje obrenovačkog turističkog kompleksa. Projekat će nositi autorski pečat reditelja Emira Kusturice

Obrenovac će, po ugledu na „Drvengrad“ i „Andrićgrad“, dobiti „Milošgrad“, nazvan tako po knezu Milošu Obrenoviću, čijim je ukazom od 7. decembra 1859. godine, grad kraj Save od Paleža postao Obrenovac. Kulturno-istorijski i turistički kompleks nalaziće se u Zabrežju i nosiće autorski pečat našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturica. Do kraja godine trebalo bi da bude urađeno idejno i urbanističko rešenje, o čemu je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković već razgovarao sa našim proslavljenim umetnikom, a za završetak će biti potrebno nekoliko godina.

Prvi čovek Obrenovca smatra da bi novi Kusturičin projekat trebalo da bude u Obrenovcu, zbog čega mu je i izložio svoju ideju, koja je naišla na odobravanje. Prema rečima Čučkovića, opština bi obezbedila plac, infrastrukturu i finansijsku podršku za izgradnju, ali su dobrodošli i svi privatni investitori. Idejni projekat će se raditi zajedno sa Kusturicom i njegovim saradnicima, odnosno, kako kaže Čučković - „naš je hardver, a njihov je softver“.

Pošto je Obrenovac u neposrednoj blizini Beograda, Čučković smatra da bi „Milošgrad“ sa atraktivnim istorijskim lokalitetima koji postoje na području Zabrežja i čitavog Obrenovca privukao veliki broj turista, koji posećuju prestonicu. „Milošgrad“ bi bio izgrađen po ugledu na objekte na Mokroj gori i u Višegradu, a osim kulturno-istorijskih znamenitosti postojaće i komercijalni sadržaji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;