INFONET-468X60-BANNER

"Elektroprivreda RS" će uskoro dobiti koncesiju za izgradnju HE „Buk Bijela“

27.01.2016. | Indikator

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Vlada u roku do 15 dana dodeliti preduzeću „Elektroprivreda Republike Srpske“ i Hidroelektrani „Višegrad“ koncesiju za izgradnju hidroelektrana „Buk Bijela“.

Đokić je rekao da je namera Vlade da „Elektroprivreda“ bude nosilac izgradnje najvećih energetskih objekata u Republici Srpskoj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ulaskom u realizaciju projekta „Buk Bijela“, u okviru kojeg su planirane četiri elektrane, „Elektroprivreda“ će se pokazati i predstaviti kao jedan od najvećih investitora i nosilac izgradnje velikih energetskih projekata u ovom delu Evrope – rekao je Đokić za današnji „Pres Republika Srpska“.

Prema njegovim riječima, nakon kraha projekta „Južni tok“ i zamrzavanja „Turskog toka“, u Republici Srpskoj se radi na izradi projekta gasifikacije, pri čemu je potrebno raditi na njenom produženju prema Krajini.

- Za sada nismo razmatrali mogućnost priključenja na novi gasovod „Tesla“ koji se najavljuje u Srbiji. Sa Srbijom smo formirali zajednički energetski komitet i aktiviraćemo njegov rad, te razmatrati više pitanja, od kojih je jedno učešće u energetskim projektima između Republike Srpske i Srbije. U okviru tih pitanja bilo je i pitanje gasifikacije – rekao je Đokić.

Govoreći o inicijativi za izgradnju „Jadransko–jonskog gasovoda“, Đokić je rekao da on nije realan i da ne može biti ostvaren.

- Prvi razlog je što je preskup i za to nema novca nijedna država u regionu i mislim da je to jedan od najneperspektivnijih gasovoda koji se pojavljuju kao interesantan projekat za područje BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije – rekao je Đokić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;