INFONET-468X60-BANNER

"Južni tok" postaje "Bugarski tok"?

15.01.2016. | EurActiv

Obraćajući se bugarskom parlamentu 13. januara, Borisov je najavio da će se o mogućnostima snabdevanja Bugarske ruskim gasom razgovarati 27-28. januara u Sofiji, na sednici bugarsko-ruske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju koja se nije srela nijednom u poslednjih pet godina.

Borisov je u parlamentu odgovorao na pitanja poslanika o sudbini „Južnog toka“, gasovoda kojim je ispod Crnog mora ruski gas trebalo da stiže do Bugarske i preko Srbije, Mađarske i Slovenije ide do Italije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Južnim tokom“ je trebalo da ide 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje a glavni akcionari u projektu bili su ruski Gasprom i italijanski ENI.

Rekavši da je „Južni tok“ istorija, bugarski premijer je istakao da sada prioritet predstavlja čvorište nazvano Balkan u blizini crnomorske luke Varna.

To čvorište, prema rečima Borisova, snabdevalo bi se gasom iz Rusije kroz dve cevi ispod mora kapaciteta 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje svaka, kao i gasom iz Azerbejdžana i sa lokalnih nalazišta u Bugarskoj i Rumuniji.

Nezavisni poslanik Velizar Enčev osvrnuo se na gasovod Turski tok koji je trebalo da zameni Južni tok. Međutim, sada ni od tog projekta nema ništa zbog tenzija između Moskve i Ankare nakon što je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice. Enčev je pitao Borisova šta vlada radi da ponovo pokrene Južni tok.

- Upravo govorim o „Bugarskom toku“, ne o 50-50 projektu sa ruskom kompanijom, već o 100% bugarskom vlasništvu nad cevima – odgovorio je Borisov.

U kompaniji „Južni tok Bugarska“ ruska kompanija je trebalo da bude vlasnik 50% cevi koje idu preko bugarske teritorije.

- Biće to „Bugarski tok“ i ako ruska strana pristane da prodaje svoj gas na našoj granici, biće dobrodošla. A mi ćemo poštovati odredbe Trećeg energetskog paketa i neće biti sankcija Evropske komisije – istakao je bugarski premijer.

Planove za dovođenje ruskog gasa ispod Crnog mora Borisov je obznanio i na samitu EU 17-18. decembra. Taj samit bio je i poprište sukoba oko planiranog proširenja gasovoda „Severni tok 2“ kojim preko Baltičkog mora ruski gas stiže do Nemačke.

Rusija inače namerava da zaustavi slanje gasa preko Ukrajine koja će u tom slučaju ostati bez taksi za tranzit od tri milijarde evra godišnje.

Bugarski list „Dnevnik“ piše da upućeni smatraju da je malo verovatno da se Rusija upusti u projekat dovođenja gasa ispod Crnog mora do Bugarske, s obzirom na pad cena energenata i opadanje tražnje gasa u Evropi. Veruje se da je Rusija mnogo više zainteresovana za izgradnju naftovoda Burgas-Aleksandropulos koji bi zaobišao Bosfor.

Kako se ocenjuje, „paket aranžman“, koji bi uključio oba velika infrastrukturna projekta, verovatno bi zadovoljio i Sofiju i Moskvu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;