INFONET-468X60-BANNER

Grad Beograd objavio tender za nadzor radova na Slaviji

21.12.2015. | Tanjug

- Grad Beograd je u saradnji sa „Evropskom bankom za obnovu i razvoj“ (EBRD) objavio tender za nadzor radova na Slaviji, dok su očekivanja da će do 15. januara biti objavljen tender za izvođača radova – najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je precizirao da će radovi na uređenju Trga Slavija početi u drugoj polovini aprila, odmah posle Beogradskog maratona i predviđeno je da traju 155 dana, saopštila je Služba Grada Beograda za informisanje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rekonstrukcija bi, prema njegovim rečima, mogla da bude gotova do septembra, a Grad Beograd će stimulisati brži završetak radova posebnim bonusima.

Predviđeni su i penali za kašnjenje, dok će izvođači morati da koriste pouzdane mašine i da rade od 6 do 22 sata, a moći će da rade i tokom noći, istakao je Vesić i podsetio da dnevno na Slaviji prođe oko 80.000 pešaka i tri puta više vozila.

- Zato rekonstrukcija ovog trga mora da bude urađena maksimalno brzo uz najbolji kvalitet radova. Slavija više neće biti haotična saobraćajnica, već moderan trg, s uređenim saobraćajem. Haos oko kružnog toka zameniće prijatno okruženje oplemenjeno zelenilom i fontanom, a privremeni objekti i neugledne zgrade biće zbrisani – rekao je Vesić.

- Zajedno sa Slavijom novi sjaj dobiće i Bulevar oslobođenja, čime će čitava trasa popularne „devetke“ biti potpuno obnovljena i spremna za modernije tramvaje. Takođe je u Bulevaru predviđena i biciklistička staza – najavio je Vesić za „Blic“.

On je istakao da će buduća fontana, koja će dominirati u centru kružnog toka, biti najveća u Beogradu i koja će tokom noći menjati boje, dok će spomenik Dimitrija Tucovića biti premešten na budući plato ispred Narodne banke Srbije.

Spomenik će, kako je precizirao, biti smešten tik uz Ulicu kralja Milutina, koja će postati važna pešačka ruta uz novi park na mestu oronulih zgrada, koje se ruše. Ovim putem će i tramvajska stanica u Nemanjinoj biti povezana sa trolejbuskom u Kralja Milana, ukazao je Vesić.

- Planirano je da saobraćaj neprekidno teče kroz kružni tok. Vozila se neće zaustavljati zbog pešaka ili javnog prevoza, jer će sva stajališta ili prelazi biti udaljeni od 50 do 100 metara od samog trga. Prema studiji koju je radio Saobraćajni fakultet, time se dobija isti efekat kao sa podzemnim prolazima od kojih se odustalo jer je projekat predviđao da budu veoma uski – naveo je gradski menadžer.

On je zaključio da će izvođač radova biti kontrolisan svakog dana i da se neće dozvoliti propusti kakvi su napravljeni tokom rekonstrukcije Vojvode Stepe, navedneo je u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;