INFONET-468X60-BANNER

Srbija troši četiri puta više energije nego u EU

03.12.2015. | Tanjug

U Srbiji se troši četiri puta više energije nego u zemljama EU, pri čemu zgrade troše čak 40 odsto energije, rečeno je na parlamentarnom forumu „Finansijski modeli energetske efikasnosti u zgradarstvu“. Od ukupne energije koje troše zgade 61 odsto se troši u stambenim objektima.

Srbija, kao uvozno energetski zavisna zemlja, ima 4,5 odsto veći „energetski intenzitet“ od proseka zemalja EU i dosta viši nego u bilo kojoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU, a taj indikator pokazuje koliko privreda racionalno troši energetske resurse, upozorili su učesnici Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Na primer, „energetski intenzitet“ je u Srbiji tri puta već nego u Hrvatskoj ili Sloveniji.

Predsedik tog foruma Aleksandra Tomić je istakla da se sa povećanjem potreba za energijom, kao i rastućom cenom energenata, sve više aktuelizuje pitanje racionalnog korišćenja i energije i unapređenja energetske efikasnosti, a naročito u zgradarstvu.

Nedavno istraživanje u Srbiji pokazalo je da, ako se uzmu u obzir trenutne cene energije, ukupni troškovi energetske sanacije zgrada uključujući i kamatu mogu da se pokriju iz ušteda na računu za energiju i to u periodu od tri do osam godina.

Stručnjak „Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju“ (GIZ) Renata Šindlbek je rekla da je, prema nekim procenama, u Srbiji potrebno nekoliko milijardi evra za ulaganje u podizanje energetske efikasnosti u zgradarstvu da bi se dostigli minimalni standardi evropskih zemalja u toj oblasti.

Šindlbek je rekla da građani ne mogu to sami da finansiraju i poručila da će nemačka vlada i GIZ nastaviti da pružaju podršku Srbiji i da će nam pomoći u izboru najboljih finansijskih modela za finansiranje unapređenja energetske efikasnosti.

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić je izjavio da je energetska efikasnost velika šansa za srpsku privredu i otvaranje novih radnih mesta.

- EU je odredila cilj koji podrazumeva poboljšanje energetske efikasnosti od 27 odsto do 2030. godine, a Srbija je prihvatajući obaveze u procesu evropskih integracija i sebi zacrtala veoma ambiciozne ciljeve po pitanju učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije i porastu energetske efikasnosti – kazao je Arsić.

Savetnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Radojko Obradović je poručio da su ulaganja u energetsku efikasnost možda jedina potpuno profitabilna.

Stručnjak „Evropskog instituta za energetske performanse u zgradarstvu“ (BPIE) Den Stanjašek je istakao da evropska iskustva pokazuju da ulaganja u energetsku efikasnost mogu da utiču na povećanje bruto domaćeg proizvoda i do jedan odsto godišnje.

Na skupu je istaknuto da su neke od mogućnosti u toj oblasti za Vladu Srbije – direktne subvencije, poreski podsticaji, rivolving fond koji bi se stalno punio zahvaljujući uštedama energije, kao i prebacivanje novca lokalnim samoupravama za tu namenu.

Stručnjaci predlažu: ESCO model finansiranja kada kompanije pored inovativnih projekata za ostvarenje veće energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije klijentima nude i finansijska rešenja za njihovu realizaciju, zatim javno-privatna partnerstva, subvencije države i drugo.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;