INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sarajevo povezano sa Koridorom Vc

24.11.2015. | Nezavisne Novine

Na petlji Butile, nadomak Sarajeva, upriličeno je otvaranje treće deonice obilaznice, a Sarajevo je od danas povezano sa Koridorom Vc, čime bi trebao doći kraj gužvama u saobraćaju u pravcu Rajlovca i Briješća.

Obilaznica na Koridoru Vc ima tri nivoa i obezbeđuje odvijanje saobraćaja na relacijama iz Sarajeva u pravcima Zenice i Mostara te ulazak ili napuštanje Sarajeva u pravcu Zenice i u pravcu Mostara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Svečanu vrpcu je presekao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, a otvaranju su prisustvovali predsednik Federacije BiH Marinko Čavara i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U ime Vlade Federacije BiH, projekat je implementiralo Javno preduzeće „Ceste FBiH“ čiji je direktor Ljubo Pravdić podsjetio kako se petlja Butila sastoji od tri nivoa.

- Tri razine petlje Butile površine su oko 20.000 kvadratnih metara dok se sarajevska obilaznica Lot 2 sastoji se od dve poddeonice – istakao je Pravdić.

„Kroz tri pomenuta nivoa“, prema riječima Pravdića, „saobraćaj će se odvijati od obilaznice Sarajevo prema pravcima Zenica-Mostar, ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Zenici te ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Mostaru“. Prema njegovim Pravdića, ukupna vrednost radova na petlji Butila iznosi oko 16 miliona evra.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istakao je kako je današnjim puštanjem u promet dijela Sarajevske obilaznice, „otvorena kapija glavnog grada BiH“.

- Nema lepšeg poklona građanima od otvaranja ove kapije Sarajeva. Takođe, ovim nastavljamo napredovati na završnim deonicama obilaznice. Ministarstvo je odlučno u davanju podrške i ona je opravdano jer je u kratkom vremenskom periodu postignuto puno – kazao je Lasić.

Na uspešno okončanim radovima, premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je izvođačima radova.

- Kroz akcioni plan reformske agende Vlada FBiH je predvidela značajna ulaganja u saobraćajne komunikacije jer su komunikacije postale pitanje standarda. Izgradnja mreže auto-puta je važna za ukupni privredni rast – poručio je Novalić.

Pored dela Sarajevske obilaznice koji je otvorena, u punom su jeku i pripreme za izgradnju poslednje deonice Sarajevske obilaznice – LOT 2C, čime će se kružni tok u Briješću spojati sa ulicom Safeta Zajke, saopšteno je iz Opštine Novi Grad Sarajevo.

Opština Novi Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo osiguraće sredstva za eksproprijaciju zemljišta (oko 4,2 miliona KM) dok će investitor izgradnje, koja će koštati oko 12 miliona KM biti JP „Ceste Federacije BiH“. Očekuje se da radovi na izgradnji Lot-a 2C započnu u martu ili aprilu 2016. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;