INFONET-468X60-BANNER

BiH: Potpisan sporazum za projekat „Plava voda“

24.11.2015. | Klix

Veće ministara BiH potpisalo je sporazum kojim „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) plasira 11 miliona evra za projekt „Plava voda“, a kojim će biti osigurano vodosnabdevanje za blizu 250 hiljada stanovnika na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio se EBRD u BiH i „Švedskoj razvojnoj agenciji“ (SIDA) koja je podržala ovaj projekat sa dva i po miliona grantova, a ova sredstva će biti dodijeljena opštinama za smanjenje gubitaka vode i jačanje komunalnih preduzeća.

On se zahvalio i Delegaciji Evropske unije koja je donirala više od milion evra za potrebe izrade nekoliko studija koje su prethodile projektu, kao i Vladi Nemačke koja je donirala 70 hiljada evra za pokretanje ovog projekta.

- Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za stanovnike općina Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača koji će imati dugoročno i kvalitetno vodosnabdevanje lokalnog stanovništva, unapređenu infrastrukturu, a time se unapređuje i poslovni ambijent na ovom području – rekao je Bevanda.

Bevanda je istakao da je rok otplate 15 godina uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, otplata u 24 jednake polugodišnje rate, kamata šestomesečni EURIBOR + 1 posto marže.

- Istakao bih i da je ukupna vrednost projekta „Plava voda“ procenjena na 22 miliona eura, a sufinansijer je „Razvojna banka Veća Evrope“ sa 11 miliona evra – zaključio je Bevanda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;