INFONET-468X60-BANNER

Prezentovan projekat „Energetska efikasnost uštedimo eneregiju RS“

20.11.2015. | Nikola Vidačković | Nezavisne Novine

Projekat „Energetska efikasnost“ koji realizuje ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske predstavljen je u Banjaluci.

Radi se projektu u sklopu kojeg će biti sanirano 35 javnih zgrada iz oblasti zdravstva i obrazovanja što će doprinijeti ostvarenju značajnih ušteda. Upravljački odbor projekta za početak odabrao je 11 objekata za sanaciju.

- Trenutno smo u fazi završetka odabira svih 11 lokacija na prijedloge koje su nam dali resorna ministarstva. Moram reći da vlada jedna velika zainteresovanost svih opština kako bi jedan objekat u njihovoj opštini sanirali. Na žalost neće biti dovoljno sredstava za sve jer objekata te vrste imam mnogo, jer su to u suštini svi objekti koji su građeni u nekom ranijem periodu i nemaju energetski sertifikat – kazala je Srebrenka Golić, ministrica u ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Projekat energetske efikasnosti finasira se iz sredstava kredita „Svetske banke“ u iznosu od 32 miliona dolara od čega je 12,8 miliona namenjeno RS, a ostatak Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Ministarstvo je nedavno potpisalo jedan memorandum sa UNDP-om kako bi smo povećali broj objekata to jest imali mogućnost da delom iz ovih sredstava, delom iz fonda za zaštitu životne sredine i delom iz granta UNDP-a uradimo još jedan određen broj objekata jer se radi o veoma značajnom projektu – rekla je ona.

Golićeva je istakla podatak od velikog značaja a to je da po procenama koje su rađene nakon realizacije projekta uštede u energetskom sektoru, sanirani objekati će ostvarivati uštedu i do 50 odsto u odnosu na one koje nisu sanirane.

- Takođe novim zakonom koji smo doneli i približili trenutnim Evropskim, uredili da svi objekti koji se budu gradili posle prvog januara će morati biti energetski efikasani i neće ni u kojem slučaju moći dobiti upotrebnu dozvolu ukoliko ne bude ispunjavao sve zakonske i podzakonske akte koji se odnose na tu oblast – istakla je Golićeva.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;