INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Sa ozonom besprekorna voda za piće

09.11.2015. | Lj. Preradović | Novosti

Grubi građevinski radovi na dogradnji pogona za preradu i distribuciju vode i novog rezervoara pitke vode na Sunčanom keju, završeni su, a sada se radi na izgradnji prilaznih saobraćajnica i povezivanju novih cevovoda.

To će, kako predočavaju u JKP „Vodovod i kanalizacija“, potrajati nekoliko narednih nedelja. Potom sledi probni rad i postepeno uvođenje u distributivni sistem pogona, koji bi trebalo da garantuje besprekornu ispravnost vode na izlasku iz postrojenja na Sunčanom keju.

Dogradnja fabrike vode sa postrojenjem za ozonizaciju i filterima s aktivnim ugljem, kao i rezervoarom zapremine 10.000 kubika, ušla je u završnu fazu.

- Ozonizator je postrojenje u kojem se delimično prerađena voda tretira ozonom, kao snažnim dezinfekcionim sredstvom, i garantuje potpunu mikrobiološku ispravnost. A, gau-filteri su ispunjeni aktivnim ugljem i uklanjaju produkte nastale ozonizacijom – objašnjavaju nadležni u „Vodovodu“.

Završetkom radova na ozonizatoru i gau-filterima, preciziraju u ovom gradskom komunalnom preduzeću, kvalitet prerađene vode, koja se dalje distribuira potrošačima, biće sa sadašnjeg vrlo visokog nivoa doveden do besprekornih parametara. Pored toga, novi rezervoar od deset miliona litara vode obezbediće dodatnu stabilnost nivoa pritiska vode na celoj teritoriji grada.

Pripremni radovi na ovim projektima, podsećaju u „Vodovodu“, počeli su prošlog proleća sa okvirnim rokom realizacije dve godine. Za očekivanje je da ova dva nova postrojenja u fabrici vode na Štrandu zvanično prorade idućeg proleća.

Najveća investicija

Ceo posao se finansira iz kredita Evropske investicione banke, vrednog deset miliona evra, a „Vodovod i kanalizacija“ će ga vraćati iz sopstvenih sredstava. To je, inače, najveća pojedinačna investicija u sistem vodosnabdevanja u Novom Sadu poslednjih decenija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;