INFONET-468X60-BANNER

Folić: Pokrenuli točak koji je bio zaustavljen

12.10.2015. | Tanjug

Glavni gradski urbanista Milutin Folić predstavio je razvojne projekte Beograda na Međunarodnom forumu o budućnosti gradova u Ljubljani i istakao da je u srpskoj prestonici „pokrenut točak“ koji je u prethodnom periodu bio zaustavljen.

Folić je rekao da je za gradove budućnosti ključno povezivanje i saradnja sa ostalim gradovima i uvođenje inovacija koje će gradove u regionu učiniti pametnijim i odgovornijim prema građanima i resursima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je saopštila Gradska uprava, Folić je rekao da su nadležni u Beogradu napravili direktne kontakte sa velikim investitorima i pomogli im da prevaziđu administrativne probleme i pokrenu projekte koji su dugo bili u fiokama.  

- Kao rezultat imamo nekoliko velikih projekata koji su u toku i još nekoliko u najavi, što znači puniju gradsku kasu i novac za infrastrukturne projekte i sprovođenje projekta IME, koji ima za cilj uređenje grada, što je pokretač drugim investitorima da i oni dođu i ulažu u Beograd i tako u krug – smatra Folić. On je naglasio da je Beograd, od svih učesnika foruma, dobio pohvale za početak izgradnje projekta „Beograda na vodi“.

Na forumu na kojem su učestvovali gradonačelnici i predstavnici gradova, obratio se premijer Slovenije Miro Cerar, koji je naglasio ključnu ulogu gradova za uspešan budući ekonomski razvoj zemlje.

Cerar je, kako je saopšteno, rekao da su gradovi središta zapošljavanja, obrazovanja i kulture, centri kreativnosti i vodeća sila razvoja, kao i mesto gde je koncentrisana većina današnjih razvojnih, socijalnih i ekoloških izazova.

Tokom dva dana učesnici „Foruma Ljubljana“ dobili su uvid u inovacije na području razvoja budućih pametnih gradova.

Projektu „Ankara Boulevard“, kao najboljem razvojnom projektu, dodeljena je nagrada „Foruma Ljubljana“ 2015 godine.

Forum Gradovi budućnosti pod nazivom „Budućnost gradova – pametni gradovi – snaga gradova i ljudi“ održava se već petu godinu zaredom i u njegovoj suorganizaciji učestvuju Opština Ljubljana i GFS institut. Ovogodišnjem forumu je prisustvovalo 160 gostiju iz 15 zemalja.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;