INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kikinda: Struja iz solarnog parka u Sajanu

08.10.2015. | A. Đuran | Dnevnik

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić posetio je Kikindu gde je zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave pustio u rad solarni park na potesu Sajana i obišao rekonstruisano grejanje i kotlarnicu koja povezuje tri kikindske škole. Za te radove je ministarstvo izdvojilo oko 10, a lokalna samouprava pet miliona dinara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava u proteklih godinu i po dana sarađuju na zajedničkim projektima, među kojima i rekonstrukcija neuslovne kotlarnice, stare 50 godina – rekao je predsednik opštine Pavle Markov. - Poseban značaj ovog projekta je energetka efikasnost, a dve srednje i Visoka škola za vaspitače priključene su na daljinsko grejanje JP „Toplana” čime je dobijen novi kvalitet. Učenici i studenti sada imaju bolje uslove za rad. Ova investicija pravi je pokazatelj na koji način lokalna samouprava i republički organi sarađuju.

Aleksandar Antić rekao je da duboko veruje da je svaki dinar uložen u energetsku efikasnost.

- S jedne strane uloženi novac se brzo vraća, ali i obezbeđuje da kao društvo postajemo odgovorniji. Najveći potencijal našeg eneregetskog sistema leži u uštedama i energetskoj efikasnosti. Putem budžetskog fonda nastaviće se ulaganja u energetsku efikasnost zajedno sa lokalnim samoupravama. Zajednički uloženih 15 miliona dinara vratiće se za tri do četiri godine – dodao je Antić.

Predstavnici Minisatrstva rudarstva i energetike i Opštine Kikinda zajednički su pustili u rad i solarni park na potesu Sajana. Napominjući da je obnovljiva energija deo Strategije razvoja opštine Kikinda, Pavle Markov je rekao da je solarni park privatna investicija, ali da je lokalna samouprava uradila sve što je bilo neophodno da bi se ona u najkraćem mogućem roku realizovala.

- Prošle godine izdate su građevinske dozvole i ostala neophodna dokumentacija za priključenje parka na elektrodistributivnu mrežu. Ovom investicijom na praktičan način pokazali smo da u Kikindu treba investirati i da će svi projekti koje započnemo biti i završeni. To dovoljno govori o našoj ozbiljnosti i rešenosti da zamisao privatnih investitora i ostvarimo – naglasio je Pavle Markov.

Investitor solarnog parka je Kompanija „Nicko”, a od danas je i zvanično počela proizvodnja u njemu.

- Prva faza solarne elektrane instalisane snage trenutno je 536 kilovata od planiranih 986. Solarni park razvijaće se u tri faze – objasnila je Bosiljka Zubić Ilić, izvršni direktor Komapnije „Nicko” - Trenutno imamo status povlašćenog proizvođača električne energije i struju iz ovog parka distribuiramo EPS snabdevanju.

U solarnom parku postavljeni su fotonaponski paneli snage 245 kilovata. U prvu fazu uloženo je 856.000 evra od planiranih 1,3 miliona evra.

Drugi po veličini u Vojvodini

- Idejno rešenje, projekat i izvođenje radova na solarnom parku obavile su firme iz Srbije, a ovo su projekti na koje je Ministarstvo energetike najponosnije – rekao je ministar Aleksandar Antić. - Od 10 megavata, za koliko su data podsticajna sredstva, do sada je izgrađeno 8,5 megavata. Imamo 91 objekat od kojih su osam veličine poput ovog u Sajanu. Ovaj solarni park jedan je od najvećih, drugi po veličini u Vojvodini, a četvrti u Srbiji, sa tendencijom da se dalje razvija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;