INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Počelo rušenje oko Slavije!

06.10.2015. | M. Lj. Popović | Novosti

U centru grada, pre nekoliko dana otvoreno je još jedno veliko gradilište. Radnici su, naime, počeli da ruše objekte u Ulici kralja Milana, gde će biti izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću, koji se sada nalazi na kružnom toku Trga Slavija!

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gradski čelnici najavili su da će rekonstrukcija jednog od centralnih gradskih trgova „biti završena u najkraćem mogućem roku“. Stanari nekoliko stambenih jedinica su odavno raseljeni.

Na gradilištu su objasnili da će jedna zgrada „Narodne banke Srbije“ (ne ona glavna, moderna i staklena) i firme „Mašinprojekat“, sa još nekoliko okolnih u Ulici kralja Milutina, za nekoliko dana biti uklonjene.

- Ovaj posao, koji podrazumeva raščišćavanje terena, trebalo bi da bude gotov za dve nedelje – rekli su radnici. - Tek kasnije počeće uređenje platoa, u čijem središtu će se nalaziti spomenik. Parking će ostati na istom mestu, a preko puta će nići park.

U sklopu rekonstrukcije Slavije, obodna Ulica kneginje Zorke biće pretvorena u pešačko-biciklističku „ulicu usporenog saobraćaja“ u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost u odnosu na automobile, najavio je nedavno gradski menadžer Goran Vesić.

Osim u vizuelnom, rekonstrukcija Slavije obuhvata velike promene u saobraćajnom smislu. Ukrštanja pešačkog sa ostalim saobraćajem prave ozbiljna zakrčenja u ovom delu grada. Zato je predviđeno pomeranje kontaktne mreže ka obodima skvera, kao i izmeštanje stanica za gradski prevoz.

Početak obnove u martu 2016.

Kako je ranije najavio pomoćnik direktora „Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda“ Dragan Milošević, rekonstrukcija Slavije i Bulevara oslobođenja počeće do 15. marta 2016. On je precizirao da će trajati maksimalno šest meseci, a da će ugovorom biti predviđene nagrade za završetak radova pre roka, kao i kazne za njegovo prekoračenje.

Na konkursu bilo čak 70 radova

Na konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja Trga Slavija 2012. godine prispelo je 70 radova. Žiri sa Dejanom Vasovićem na čelu, tadašnjim gradskim arhitektom, većinom glasova nije dodelio prvu nagradu, već četiri druge (po 250.000 dinara), dva rada je otkupio za po 50.000 dinara i jedno rešenje pohvalio.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;