INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kada će biti uklonjeni radioaktivni gromobrani u Srbiji?

06.10.2015. | Tanjug

Rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana kojih u Srbiji ima 722 istekao je još u maju prošle godine, a da bi se taj posao obavio biće i potrebna sredstava u vrednosti od oko dva milona evra i pomoć donatora.

- Problem je što se značajan broj gromobrana nalazi u firmama u stečaju ili procesu restrukturiranja pa nije moguće kontaktirati vlasnika da se oni uklone – izjavio je direktor „Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije“, Slađan Velinov.

On je za „Tanjug“ rekao da je ta institucija u saradnji sa inspekcijoim Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obavila potrebne kontrole i analize mesta na kojima se nalaze gromobrani i da se tačno zna gde je svaki od njih postavljen i na kojoj visini.

- Trenutno u Srbiji ima 722 radioktivna gromobrana, od njih je 391 na privrednim objektima, 202 na poljoprivrednim, 80 na stambenim, 48 na ustanovama i jedan na katastarskoj parceli fizičkih lica – rekao je Velinov.

Kako je kazao, imajući u vidu kako sada gromobrani stoje može se reći da su pravilno postavljeni, ne predstavljaju nikakvu opasnost za građane i obavljaju svoju funkciju. Ipak, ističe da je veoma bitno da ne „dođu“ u pogrešne ruke ili ih uzme neko ko nema ovlašćenja, odnosno da slučajno ne dospeju u njive, ili reke.

- Ovako kako sada stoje ne predstavljaju opasnost, pratimo ih. Opasnost predstavljaju ako padnu, iskrive se, a dokle god stoje u uobičajenom položaju gromobrani nisu problematični, obavljaju svoju funkciju i ljudi ne treba da se plaše – kazao je Velinov.

On je rekao da će, kada se sakupe potrebna finansijska sredstva gromobrani biti skinuti i zamenjeni drugim, a procenjena vrednost sredstava za skidanje 722 gromobrana je oko dva miliona evra.

- To su  sredstva koja Srbija sada nema mogućnost da obezbedi  i nastoji se u tome da se nađe mogućnost da se to učini kroz različite projekte sa EU – dodao je sagovornik „Tanjuga“.

Velinov kaže da je „Agencija“ htela da pokaže dobar primer, i iz sopstvenih sredstava omogućila je skidanje sedam radioaktivnih gromobrana u pojedinim ustanovama u Srbiji, mahom sa škola, domova za stare, policijske stanice, i vatrogasnih domova. Takođe je ukazao da je pohvalno što su mnoge opštine same uspele da se organizuju i „očište“ gromobrane.

Veliki broj njih je učinio, a među njima su Vrbas, Žabalj, Koceljeva, Pećinci, Osečina, Lučani, Ivanjica, Brus, Kuršumlija, Medveđa, Zaječar, Boljevac...

- To pokazuje da opštine same mogu da se potrude, a po zakonu, gromobrane je dužan da skine vlasnik u zavisnosti od mesta na kome se nalazi kako bi se zaštitila životna sredina – kazao je Velinov.

On upozorava da se veliki broj gromobrana nalazi u firmama koje su u  procesu restrukturiranja ili stečaju, odnosno onima koje nemaju vlasnika.

- Nemate koga da opomenete da treba da ih skine, zato ih imamo toliko, a većina gromobrana što se tiče privrede su ta preduzeća – rekao je Velinov.

Kako je kazao, kada se budu obezbedile donacije i pružila mogućnost da se i oni uklone, to će se učiniti tako što će se kontaktirati nadležno ministarstvo radi pomoći u tome.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;