INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Feman" predstavio mobilnu solarnu elektranu za navodnjavanje

25.09.2015. | Tanjug

U Fabrici elektromaterijala i aparata „Feman“ u Jagodini predstavljena je „Mobilna solarna elektrana – pumpa za navodnjavanje i polivanje“ snage 750W sa protokom 5.000 litara vode na sat namenjena poljoprivredi.

- Sistem koristi isključivo sunčeve zrake, koji preko foto ćelija proizvode struju, odnosno, pretvaraju je u električnu energiju koja pokreće elektromotor pumpe tako da nisu potrebni nikakvi dodatni energenti, nafta, gas, benzin i slično – rekao je na prestavljanju generalni direktor fabrike Dragan Nikolić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Solarna elektrana-pumpa je namontirana na auto prikolicu, mobilna je i može se premeštati od parcele do pracele, a može se premestiti i na traktorsku prikolicu, bez dorade, jer je urađena na kompaktan sistem, istakao je Nikolić.

Kapacitet i snaga urađenog prototipa zadovoljava polivanje i zalivanje površine zasada od tri do pet hektara zavisno da li je reč o voćkama ili povrću, dodao je on i napomenuo da su urađeni i projekti za proizvodnju mobilnih elektrana snage deset kilovolti kojima je moguće obezbediti zalivanje i polivanje površine od 30 do 50 hektara a koji će koristiti sunčevu energiju.

Novinarima, poljoprivrednicima i poljoprivrednim stručnjacima Nikolić je rekao da se ta solarna elektrana može koristiti i za pokretanje mnogih uređaja, naprimer mlinova koji imaju elektromotor.

- Što je najvažnije, vek trajanja ovog uređaja je neograničen jer ne postoje habajući delovi, izuzev radnih kola i ležajeva na elektromotoru, koji se menjaju nakon deset godina – istakao je on.

Nikolić je ocenio da će cena „Mobilne solarne elektrane“ biti oko 1.500 evra, i zahvaljujući tome, očekuje se dobra prodaja i u zemlji i izvoz.

- Pripremamo novi poslovni prostor i za nekoliko meseci stiže oprema za serijsku proizvodnju kompletnih solarnih panela sa potpuno automatizovanom savremenom opremom. „Feman“ će biti prvi proizvođač solarnih ćelija i panela na Balkanu – rekao je Nikolić.

 

 

Komentari: 1

BLAGOJE ĆURČIĆ--ČAČAK 20.01.2020 21.17.17

Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sistemom za navodnjavanje jer se klima naglo menja i sve veće su potrebe za vašom mobilnom solarnom elektranom!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;