INFONET-468X60-BANNER

Potpisan ugovor za „pametna brojila“ vredan 26,6 miliona evra (video)

10.09.2015. | Tanjug

U „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) potpisan je ugovor vredan 26,6 miliona evra za nabavku „pametnih“ brojila i savremene opreme za smanjenje gubitaka u prenosu električne energije.

Ugovor su potpisali direktor EPS-a Aleksandar Obradović i predstavnik konzorcijuma koji je prethodno izabran na tenderu „Atos WD Sažemkom“ Žerom d Parske d Plezi.

Sistemom „EPS metering“ za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija koji delom uključuju i nabavku „pametnih brojila“, u prvoj fazi, biće 208.962 mernih mesta uključeno u jedinstven sistem praćenja protoka električne energije, rečeno je prilikom potpisivanja ugovor. Najavljeno je da će početkom novembra, po završetku svih neophodnih testiranja, početi ugrađivanje savremene opreme na terenu.

Projekat se finansira iz kredita „Evropske banke za obnovu i razvoj“ i „Evropske investicione banke“ u iznosu od 26,6 miliona evra, a planiran budžet u početku je bio 58,5 miliona evra.

„Prihavatnjem ponude na tenderu sa najmanjom cenom, ostvarena je ušteda od 31,9 miliona evra, s tim što će u konzorcijumu međunarodnih proizvođača sa sedištem u Francuskoj, i domaći proizvođači moći da učestvuju sa oko 25,6 odsto vrednosti posla“, istaknuto je na skupu.

Obradović je rekao da je ovo veliki dan za EPS, jer je kompanija još jedan korak bliže ka efikasnijem poslovanju. On je ukazao da će nabavkom moderne opreme EPS smanjiti gubitke struje u elektrodistributivnoj mreži, što je, kako je rekao, naveća „boljka“ EPS-a.

- Ovo je bila velika bitka da realizujemo ovaj projekat i bilo je dosta napada i želje da se uvođenje novog sistema brojila u EPS-u nikada ne završi, a bili smo prozivani da ugrožavamo ekonomiju Srbije i domaće proizvođače brojila – rekao je Obradović, posle potpisivanja ugovora. On je međutim, ukazao na izuzetan značaj tog projekta i na to što je EPS dobio za partnere velike međunarodne kompanije koje u svom konzorcijumu imaju i proizvođače iz Srbije, istakavši da očekuje da EPS dobije savremeni svetski proizvod po najvišim standardima.

Obradović je poručio kompanijama članicama konzorcijuma da od njih očekuje da dokažu kakvu će direktnu korist EPS imati od ovog projekta, pre svega kada se radi o novcu i uštedama koje će kompanija imati zbog smanjenja gubitaka struje u mreži. On je poručio da će EPS i dalje nastaviti da se bori za što transparentniji način poslovanja kroz uvođenje standardizacije svih proizvoda i usluga i centralizaciju nabavki.

Plezi je istakao da je za konzorcijum „Atos WD Sažemkom“, ovaj posao sa EPS-om od strateškog značaja  i da će se proizvođači, izabrani na tenderu, potruditi da EPS-u ponude najsavremeniju opremu i tehnologiju koja se već primenjuje širom zapadne Evrope.

Na skupu je najavljeno da će u narednim fazama projekta sistem „EPS metering“ biti proširen na kupce iz kategorije domaćinstava, kao i na sve nove kupce iz ostalih kategorija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;