INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Narodni muzej: Radovi u toku

17.08.2015. | Beobuild

Zgrada „Narodnog muzeja“ u Beogradu konačno doživljava dugo očekivanu rekonstrukciju, što će ponovo omogućiti njegov neometan rad i izlaganje bogatih zbirki arheoloških i umetničkih predmeta. Rekonstrukcija koja je počela u decembru prošle godine podrazumeva dve faze, gde se u prvoj obnavlja fasada objekta, dok se u drugoj fazi radi temeljna sanacija unutrašnjosti objekta. Svi radovi trebalo bi da budu završeni u maju naredne godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„Narodni muzej“ je smešten na Trgu republike u zdanju koje je izgrađeno 1903. godine, ali je zgrada postala muzej tek 1952. godine. Objekat je današnji izgled i veličinu dobio nakon 1930. godine, kada je dograđen atrijum i deo objekta koji izlazi na Ulicu Laze Pačua. Arhitektonski pripada akademizmu, ali njegovim eklektičnim karakterom dominira neorenesansa sa simetričnim pročeljem i bogatom plastikom na fasadi ukrašenoj crvenim keramčkim panelima.

Zgrada je značajno oštećena tokom Drugog svetskog rata, da bi nakon oslobođenja bila obnovljena u današnjoj funkciji. Kako je prethodna zgrada banke posedovala značajne depo i trezorske kapacitete u suterenu, bila je relativno spremna da preuzme ulogu čuvara nacionalnog blaga u posleratnom Beogradu. Šezdesetih godina prošlog veka urađena je još jedna velika rekonstrukcija zgrade, kada su izvedena dodatna prilagođavanja unutrašnjosti potrebama ove institucije. Tokom ove rekonstrukcije obavljeni su radovi na konzervaciji originalnog izgleda, pa je zgradi vraćeno i centralno kube uklonjeno u prvoj posleratnoj obnovi.

Sanacija i delimična rekonstrukcija koja je u toku podrazumeva radove na eksterijeru i na enterijeru zgrade. Obnova fasade počela je u decembru prošle godine i očekuje se da radovi budu završeni ovog meseca. Tokom obnove spoljašnjosti biće potpuno obnovljena sva fasadna plastika, reparirane kupole i zamenjena dotrajala keramika. Od vajarskih elemenata na fasadi napravljeni su gipsani modeli na kojima su reparirane posledice abrazije, da bi se od njihovih kalupa onda pravile nove skulpture u kamenu. Smeša od koje se izrađuje nova fasadna plastika sadrži sedam vrsta kamena, a čitav posao reparacije poveren je „ALP Inženjeringu“ iz Beograda, firmi specijalizovanoj za ovakve vrste radova. Crvene keramčike pločice su takođe naručene specijalno za ovaj projekat i identične su originalnim, a u toku je i ugradnja novih bakarnih simsova.

U sklopu rekonstrukcije fasade biće reparirana i velika drvena vrata na Trgu republike, kao i ona na ulazu iz Vasine ulice. Objekat takođe poseduje i dupla prozorska okna, pa je izvedena zamena svih spoljnih prozora, dok će dobro očuvana unutrašnja krila biti samo reparirana i zaštićena. Na unutrašnjosti objekta je isto planirana temeljna sanacija sa delimičnom rekonstrukcijom, a u cilju poboljšanog kretanja posetilaca biće otvoreni novi prolazi i komunikacije među prostorijama. Biće obnovljene sve instalacije, uvedena nova klimatizacija i izvršena sanacija krovnih površina.

Objekat ima 10.000 kvadrata od čega je nešto preko 4.000 izložbeni prostor. Veći deo objekta zauzimaju ateljei, konzervacija i kancelarijski prostor uprave, i u tom smislu ova zgrada ni nakon sanacije neće biti u potpunosti adekvatan prostor za potrebe „Narodnog muzeja“. Za optimizaciju u budućnosti biće potrebna puna rekonstrukcija sa dogradnjom ili eventualno povezivanje toplim vezama sa nekim od susednih objekata u kome bi bile smeštene ostale službe. Na taj način „Narodni muzej“ mogao bi da funkcionise u idealnim uslovima i na vrhunskoj centralnoj lokaciji, maksimizujući svoj turistički i kulturni potencijal.

Vrednost investicije na sanaciji zgrade „Narodnog muzeja“ iznosi 904 miliona dinara i biće završena u maju naredne godine, kada će „Narodni muzej“ ponovo proraditi posle više od 10 godina.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;