INFONET-468X60-BANNER

Za stan u Grčkoj – hipoteka u Srbiji

30.07.2015. | Jovana Rabrenović | Politika

Sanjate sunce i more? Sanjate kuću, apartman ili stan na moru? Ovako su sročeni neki oglasi koji se mogu naći što u novinama, što na sajtovima kojima se nude ne samo stanovi, apartmani, vile, već i lokali, placevi u Grčkoj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kriza u Grčkoj oborila je vrednost nekretnina, ponuda je velika i mnogima se čini da za male pare mogu da ostvare svoj san. U letovalištima na severu Grčke, poput Paralije, kvadrat stana blizu mora je oko 500 evra. Ukoliko se iz računice „izbaci“ povelika terasa, koja krasi apartmane, cena je nešto veća. U Paraliji se stan od 50 kvadrata s 20 kvadrata terase nudi za 35.000 evra. Na istoj lokaciji  i apartman veličine 34 kvadrata sa 10 kvadrata terase može se pazariti za 20.000 evra.

Letovališta drže cenu u odnosu na Solun u kom se, na primer stan od 32 kvadrata u samom centru može kupiti za 10.000 evra. Još drastičniji su primeri ponude stanova od 40 kvadrata za 11.000 evra i 65 kvadrata za samo 15.000 evra. Sve u centru Soluna. Možda se nekome isplati da kupi stan u Solunu, a da na plažu ide kolima. Ili autobusom.

Ko nema keš za kupovinu nekretnine u Grčkoj može da je pribavi uz „malu kreditnu pomoć“ nekih grčkih banaka. Takve zajmove u svojoj ponudi ima „Alfa“ banka, a sarađuje sa jednom agencijom za nekretnine, koja kancelariju ima i u Paraliji i u Nišu. U banci kažu da ima interesovanja za ove zajmove, ali ne saopštavaju da li su sklopili koji ugovor za kupovinu nekretnina na grčkom primorju.

Kupovina nekretnine na kredit ne može da prođe bez bankarskih začkoljica, a u ovom slučaju to je svakako onaj „detalj“ da banka neće da stavi hipoteku na nekretninu za koju odobrava kredit, već da traži da se zaloga stavi na nepokretnost u Srbiji. Logično, jer ako klijent ne vrati kredit banka će dobiti nekretninu koju, u ogromnoj ponudu kakva je sada u Grčkoj, ne može da proda po očekivanoj ceni.

- Objekat koji je predmet hipoteke mora biti na teritoriji Srbije, a može biti neuknjižen, odnosno neizgrađen, može biti i građevinsko ili zemljište sa građevinskom dozvolom ukoliko je vrednost dvostruko veća od iznosa kredita – kažu u „Alfa“ banci.

Minimalni iznos kredita je 10.000, a maksimalni 300.000 evra. Period otplate kredita je minimum pet, a maksimum 30 godina. Ovi krediti se, inače ne osiguravaju kod naše „Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita“ što ih čini skupim u odnosu na aktuelnu ponudu stambenih kredita na bankarskom tržištu. Nominalna kamatna stopa je 6,36, a efektivna 7,1 odsto godišnje.

Ovi krediti mogu se uzeti bez učešća. Taj detalj banka ističe kao pogodnost. Međutim, i taj rizik ima cenu. Klijent ne mora da ima učešće ukoliko je vrednost objekta na koji je stavljena hipoteka najmanje 43 odsto veća od iznosa kredita. To znači da se mora staviti zaloga na nekretninu mnogo veće vrednosti u Srbiji od one u Grčkoj. Ukoliko klijent ima sopstveno učešće, vrednost objekta, koji je predmet hipoteke, može biti manja od toga, ali ipak 33 odsto veća od iznosa kredita. Znači, u oba slučaja banka traži da je vrednost hipoteke u Srbiji znatno veća od iznosa uzetog kredita.

Uslov je, kao i za podizanje svakog stambenog kredita, da je podnosilac zahteva državljanin Srbije, sa zaposlenjem na neodređeno vreme i da je kreditno sposoban da otplaćuje ratu kredita.

Kupovinu svake nekretnine prate troškovi. Neki izdaci isplatom nekretnine ne prestaju. Taksa za prenos vlasništva iznosi tri odsto na katastarsku vrednost kod starijih nekretnina, a kod novijih ta taksa može da bude i 23 odsto. Notar overu naplaćuje između tri do četiri odsto katastarske vrednosti, dok je taksa katastra 0,4 odsto od cene iz ugovora o kupoprodaji. Advokat naplaćuje 500 evra kada je cena nekretnine do 50.000 evra, a kada je veća onda je trošak jedan odsto od cene. Provizija agencije je 1.000 evra kada je cena nekretnine manja od 25.000 evra, 1.500 evra kada je cena između 25.000 i 50.000 evra i za nekretnine koje koštaju preko 50.000 evra naplaćuju tri odsto od cene nekretnine.

Za razliku od „Alfa“ banke u „Pireus“ banci su odgovorili da nemaju u ponudi takve kredite niti planiraju da ih uvedu, dok u nekim „domaćim“ bankama kažu da im klijenti nisu tražili kredite za kupovinu stana u Grčkoj.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;