INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za spajanje Bačke i Srema 45 miliona evra

24.06.2015. | M. Sudžum | Dnevnik

Od četiri mogućnosti koje su ponudili projektanti koji su dobili posao na tenderu JP „Putevi Srbije“ za most preko Dunava u Bačkoj Palanci, naručilac se opredelio za konačnu varijantu. Po njoj, nova ćuprija koja treba da spoji Bačku Palanku i Neštin, odnosno Bačku i Srem, biće dugačka 1.957 metara. Određeno je da će s bačke strane krenuti sa sadašnje rasksnice, odnosno obilaznice od Novog Sada, a sa sremske izaći na raskrsnicu od Neština ka Viziću i dalje ka Erdeviku.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Stručnjaci koje je angažovalo JP „Putevi Srbije“ kažu da taj drumski most kod Bačke Palanke i Neština može koštati najviše 45 miliona evra (sa svim prilaznim saobraćajnicama), i da je to osam puta jeftinije nego jedan beogradski most, a verovatno i on treba, i da, ukoliko postoji dobra volja, tu investiciju nije teško realizovati.

- Za nas u lokalnoj samoupravi znači da naše JP „Direkcija za izgradnju opštine Bačka Palanka“ sada može da radi plan detaljne regulacije, o čemu je Skupština donela odluku – kaže zamenik predsednika opštine Bojan Radman. - To znači da će biti moguće ishodovanje građevinske dozvole za najznačajniji infrastrukturni objekat u bačkom i sremskom delu Podunavlja. Nije potrebno naglašavati da će taj most, a sada je sve izvesnije da će ga neko graditi, biti poslednja dunavska uzvodna veza dveju srpskih obala, a na samo nekoliko kilometara uzvodno od „mrtvog“ mosta koji od 1974. godine, navodno spaja Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj, ili EU.  

Radman kaže da će do septembra, najkasnije verovatno do kraja godine, biti završen idejni projekat mosta, a to je prvi uslov za overavanje glavnog projekta i dobijanje građevinske dozvole, a tada je moguće da kineske ili naše kompanije krenu da premošćavaju veliku reku. Sigurno je da Srbija neće skoro ući u EU, a ovde je s Hrvatskom deli samo reka Dunav vodom i par kilometra kopnom sa sremske strane, jer bačkopalanačkoj opštini pripadaju i Neštin i Vizić i imaju grdne probleme otkako su komšije ušle u zajednicu..

Mnoge povezuje

Ova ćuprija, vele privrednici, ekonomski je višestruko isplativa za celu Bačku, pa i Novi Sad, koji bi se rasteretio teretnog saobraćaja. Takođe, važna je i za pravac od Subotice, Sombora, jer se do BiH, auto-puta Beograd-Zagreb i zapadne Srbije ne bi prelazila granica kod Bačke Palanke i Iloka, odnosno Srbije i Hrvatske, već preko Erdevika, Kuzmina, Sremske Rače...

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;