INFONET-468X60-BANNER

Savska promenada – prvi opipljivi deo "Beograda na vodi"

22.06.2015. | D. Mučibabić | Politika

- Uređenje 300 metara obale između Brankovog i Starog savskog mosta prva je etapa izgradnje Savske promenade, šetališta dužine 2.000 metara pored reke. Sređivanje tog dela keja sa rekonstrukcijom Hercegovačke ulice i postavljanjem parkinga trebalo bi da se okonča u avgustu – kazao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Biće to, uz već obnovljeno zdanje „Beogradske zadruge“, prvi opipljivi deo budućeg kompleksa „Beograda na vodi“. U „oglednoj oazi“ naći će se dečja igrališta, urbani mobilijar,biciklistička staza, dok će na potezu od „Beogradske zadruge“ kroz Hercegovačku ulicu ka šetalištu pored Save biti zamenjen asfalt, uređene zelene površine, postavljeno novo osvetljenje, ivičnjaci i trotoari. Radove će finansirati kompanija „Igl hils“, strateški partner u projektu, navode u preduzeću „Beograd na vodi“.

- U dočaravanju budućeg kompleksa od dva miliona kvadrata u Savskom amfiteatru, džinovskoj maketi u Beogradskoj zadruzi pripomoći će galerije i izložbeni paviljoni koji će se graditi kako se stambeno-poslovni kompleks od dva miliona kvadrata bude razvijao – najavljuje Nikola Nedeljković, direktor preduzeća „Beograd na vodi“.

Takvoj promotivnoj misiji namenjen je i montažni restoran „Savanova“, podignut na obali Save, u zaleđu „Lastine“ autobuske stanice. Barem je tako bilo najavljeno. Njegovo gala otvaranje nekoliko puta je pomerano, da bi se konačno dogodilo 26. aprila, na dan kada su predstavnici Vlade Srbije sa Muhamedom el Abarom, arapskim partnerom, potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju. I tu, barem do sada, prestaje svaka veza između „Beograda na vodi“ i „Savanove“.

Iako u preduzeću „Beograd na vodi“ tvrde da u ovom „fensi“ restoranu postoji tim koji zainteresovane može detaljnije upoznati sa projektom i obezbediti im brošure, rutinska provera pokazuje drugačiju sliku. Kada su iz redakcije „Politike“ telefonom pozvali „Savanovu“ da se raspitaju šta se kod njih može saznati o „Beogradu na vodi“, dobili su ljubazan, ali odsečan odgovor: „Sve detalje o tom projektu potražite u zdanju ’Beogradske zadruge’“.

Čudno je i to da investitor „Savanove“, inače privremenog objekta čija dozvola ističe 30. jula i može da se produži ako „Beograd na vodi“ podnese zahtev, ne zna koliko je koštala izgradnja restorana. Upitan o tome u intervjuu koji je nedavno dao za „politiki“, direktor „Beograda na vodi“ Nikola Nedeljković je rekao da „nema taj podatak“.

O konkretnom iznosu nije govorio ni gradonačelnik Siniša Mali, već samo da je novac pritekao iz donacije arapskog partnera, koji je finansirao i obnovu zdanja „Beogradske zadruge“.

Gde se zaturila maketa iz Kana

Na sajmu nekretnina održanom sredinom marta u Kanu, premijerno je prikazana maketa dva stambena oblakodera od po 20 spratova, koji će biti podignuti u prvoj fazi „Beograda na vodi“. Početak gradnje najavljen je za kraj leta ove godine. Sa kanskog sajma, gradonačelnik Siniša Mali poručio je da će maketa, nedelju dana po okončanju najvećeg sajma nekretnina na svetu, biti izložena u „Beogradskoj zadruzi“. Uistinu, ona je sa Azurne obale i stigla u naš glavni grad, ali joj se od tada „gubi trag“. A nema sumnje da bi mogla da pospeši interesovanje za buduće stanove u Savskom amfiteatru za koje se, prema rečima Nikole Nedeljkovića, direktora „Beograda na vodi“, raspitivalo oko pet hiljada potencijalnih kupaca iz Srbije i dijaspore.

Na konkretno pitanje nadležnima u ovom preduzeću – kada će maketa dve stambene kule biti dostupna očima javnosti – dobjen je krajnje maglovit odgovor: „U skladu sa daljom realizacijom poslovnih planova i izgradnjom prve dve stambene zgrade u okviru kompleksa biće predstavljena i njihova maketa. Javnost će o detaljima biti blagovremeno obaveštena“.

Šta se može naučiti od Hamburga i Helsinkija

Različiti vidovi komunikacije sa javnošću, prezentacije i promotivne akcije nezaobilazni su „prateći program“ velikih graditeljskih poduhvata, nalik „Beogradu na vodi“. Primer je Hafen siti na reci Elbi u Hamburgu, površine dva miliona kvadrata, koji bi trebalo da se realizuje do 2025. Transformacija nekadašnjih lučkih dokova za koji je master plan usvojen 2000. dočarana je u brojnim info centrima, maketama budućih zdanja, obilascima područja sa stručnim tumačenjima, besplatnim publikacijama o graditeljskim planovima i zadacima… I „Helsinki na vodi“, za koji je gradonačelnik Beograda u toku posete tom finskom gradu početkom nedelje rekao da je identičan „Beogradu na vodi“, može se pohvaliti obiljem dostupnih podataka o projektu u blizini centra Helsinkija. I to na zvaničnom sajtu prestonice Finske. O „Beogradu na vodi“, projektu od nacionalnog značaja, na zvaničnoj internet prezentaciji naše prestonice (www.beograd.rs) – nema ni reči.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;