INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Ruše "piramide" kraj Save

22.06.2015. | G. Novaković | Novosti

Sedam decenija popularne „Beogradske piramide“, koje su Nemci izgradili tokom Drugog svetskog rata, odolevale su vremenu, a uskoro će otići u – istoriju.

U sklopu rašćišćavanja terena za projekat „Beograd na vodi“ pre nekoliko dana počelo je rušenje prve piramide smeštene dvadesetak metara pored obale Save, na potezu između Glavne železničke stanice i Gazele. Druga, tačno preko puta Palate pravde u Savskoj ulici, zasada je netaknuta.

Zvuk bagera nepogrešivo vodi do „rušilišta“. Vrh se više ne vidi, bager neumoljivo lomi deo po deo.

- Srušena je tek jedna petina građevine – kaže radnik sa gradilišta koje se nalazi preko puta. - S obzirom na to da sam i ja bagerista, znam da rušenje ovoga nije nimalo lako. Mislim da će sve biti očišćeno tek za mesec dana.

Ništa od turističke atrakcije

U Evropi postoji mnoštvo primera gde su bunkeri iz Drugog svetskog rata sačuvani i kroz prenamenu dobili potpuno novi život. U zavisnosti od veličine, istorijskog konteksta i lokacije, bunkeri mogu biti arhitektonski uklopljeni u gradsko tkivo, a moguće je razmatrati i komercijalne funkcije. U slučaju Beogradskih piramida, to neće biti moguće.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;