INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Donfang" zainteresovan za izgradnju novog bloka TE "Gacko"

29.05.2015. | RTRS

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da je Vlada Srpske zainteresovana i opredeljena za gradnju nove, moderne TE „Gacko“ koja će, primenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene struje i doprineti razvoju Srpske.

Ilustracija (www.ixabay.com)

Đokić je dodao da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proleće iduće godine, zbog čega je planirano da Memorandum o razumevanju između Vlade Srpske i kineske kompanije „Donfang elektrik“ (Dongfang Electric Corporation) bude potpisan početkom idućeg meseca.

- Uveren sam da će kroz saradnju „Donfanga“, kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike, i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema Srpske izgradnja novog bloka TE „Gacko“ ubrzo početi – rekao je Đokić.

Ministar je šef Kancelarije kineske kompanije „Donfang“ za centralnu i istočnu Evropu Liang Јongbin danas uručio pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji ovog projekta. Đokić je naglasio da je za Srpsku veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje TE „Stanari“.

Јongbin je istakao spremnost kineske kompanije da ubrzano realizuje ovaj projekat, a kao prednost „Donfanga“, osim bogatog iskustva u izgradnji termolektrana, naveo je i podršku Vlade Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u Republici Srpskoj.

U pismu namjere, između ostalog, navodi se da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u RS, uključujući i izgradnju novog bloka TE „Gacko“ instalisane snage do 350 megavata.

Komapnija „Donfang“ je tokom proteklih pet godina, kroz realizaciju ugovora po principu „ključ u ruke“ za TE „Stanari“, stekla bogato iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima, u saradnji sa lokalnim partnerima i lokalnim dobavljačima u Republici Srpskoj.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;