INFONET-468X60-BANNER

Kamenorezac koči Koridor 10

28.05.2015. | D. Miljković-T. Spalević | Novosti

Za višegodišnju izgradnju najvažnijih putnih pravaca u Srbiji najčešće okrivljujemo putare i besparicu, ali radove na Koridorima 10 i 11 sada koče vlasnici jedne kuće i kamenorezačke radnje. Za tri parcele na saobraćajnicama prema Makedoniji, Bugarskoj i Crnoj Gori, koje se trenutno grade, eksproprijacija, naime, još nije završena, jer vlasnici placeva uglavnom traže više novca nego što su opštinski poreznici za njihovo zemljište razrezali, ali se svi nadaju da će rešenje brzo biti nađeno.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sudski postupci su u toku, a po rešenju Ministarstva finansija za 9. jun zakazano je i jedno prinudno iseljenje.

Na deonici Koridora 10 od Grabovnice do Grdelice od 400 izdatih rešenja za eksproprijaciju jedino je sporan ostao slučaj Zorana Nikolića iz Male Kopašnice. Na trasi budućeg auto-puta je njegova kamenorezačka radionica u kojoj su instalirane mašine vredne milion evra. Država je ponudila Nikoliću da mu demontažu mašina i 400 kvadrata zemljišta plate 26 miliona dinara, ali on insistira na četiri puta većoj sumi.

- Ne moraju ni dinar da mi plate za demontažu mašina, samo neka mi presele mašine na novu lokaciju – kaže Nikolić, čiji je posed sada već „opkoljen“ radovima sa svih strana. - Problem je što demontažu i montažu može obaviti samo proizvođač iz Nemačke, gde su mašine i kupljene, ali „Koridori Srbije“ ne žele to da plate. Veštaci građevinske, mašinske i finansijske struke su procenili da je potrebno 96 miliona dinara. Nama je to porodični biznis od 1964. godine. Mukom smo zaradili sve što smo stekli i ne možemo dozvoliti da nas unište.

Nadležni, međutim, tvrde da zahtev da demontažu izvede nemačka firma neće proći, već će mašine iseliti preduzeće koje bude odredila opština. U leskovačkoj „Upravi za imovinu“ navode i da već godinu dana imaju pravosnažno rešenje Ministarstva finansija po kome „Koridori Srbije“ mogu da uđu u posed Nikolićevog imanja.

- Nikolić može nastaviti da vodi sudski postupak ukoliko smatra da je oštećen, ali to ne odlaže pravo države da sprovede svoj javni interes – kažu u „Upravi za imovinu“ i dodaju da je pitanje dana kada će se radovi izvoditi i na tih 400 kvadrata.

Na istočnom kraku Koridora 10, ka Bugarskoj, sporno je i rešenje za kuću Jakova Jovanovića iz Jelašnice. Sud je poništio rešenje i opštini naložio da donese novo. Suvlasnici tog zdanja protive se svemu što država predloži. Dugo su sprečavali i veštake da procene objekat, pa je taj posao morao da bude obavljen uz asistenciju policije.

- Reč je o tome da vlasnik traži nerealnu sumu za kuću za koju nema građevinsku dozvolu. „Koridori Srbije“ i pored toga spremni su da plate određenu nadoknadu, iako po zakonu ne moraju, ali ne pristaju da budu ucenjeni. Taj slučaj je usamljen jer smo ostalih 300 rešenja uspešno realizovali – kaže Ljubiša Janjić, načelnik gradske „Uprave za imovine“ u Nišu koji ne očekuje da to uspori radove na ovoj deonici jer država ima instrumente da reaguje.

Za najvažnije putne pravce proglašen je javni interes. Tako vlasnici objekata i zemljišta nemaju mnogo mogućnosti niti su u poziciji da ucenjuju državu, ali mogu da se bore za veću naknadu.

Problem i dalekovodi

Na delu od Niša do Pirota veći problem predstavljaju dalekovodi za čije izmeštanje još nisu otkupljene parcele, ali nadležni očekuju da će taj problem biti rešen za mesec-dva. Naime, zbog preprojektovanja došlo je do dodatnih zahteva za otkupom parcela, ali nevezano za trasu već za stubna mesta, pozajmišta, regulaciju vodotokova...

Za otkup 15 milijardi dinara

Za jug i istok Koridora 10, ipsilon krak kod Subotice i delove obilaznice oko Beograda i Novog Sada, doneto je ukupno 16.500 rešenja o eksproprijaciji i isplaćeno oko 13 milijardi dinara. Za Koridor 11, od Obrenovca do Ljiga, izdato je 1.917 rešenja o eksproprijaciji i vlasnicima isplaćeno oko dve milijarde dinara. Inače, reč je o ukupno 320 kilometara novih deonica na Koridorima 10 i 11.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;