INFONET-468X60-BANNER

Do oktobra počinje izgradnja luke u TE-KO Kostolac

22.05.2015. | Tanjug

U Termoelektrani i kopovima (TE-KO) Kostolac do oktobra će početi izgradnja luke u koju će biti uloženo 13 miliona evra, najavljeno je prilikom potpisivanja ugovora o obavljanju lučke delatnosti između TE-KO Kostolac i „Agencije za upravljanje lukama“. Ugovor su potpisali v.d. direktora TE-KO Kostolac Goran Horvat i direktor te agencije Vuk Perović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Potpisivanje tog ugovora, kojim je Kostolac dobio licencu za obavljanje lučke delatnosti, stiču se uslovi za pripremne radove i za izgradnju pristaništa u Kostolcu, što bi trebalo da počne u septembru ili najkasnije do oktobra, najavio je direktor Horvat.

On je rekao da je procenjeno da je neophodno 13 meseci za izgradnju te luke, ali je istakao da je siguran da taj rok može biti skraćen i da će luka biti izgrađena već početkom druge polovine 2016. godine, odnosno u julu ili avgustu.

Horvat je kazao da je sada neophodno uraditi projektnu dokumentaciju, izbor izvođača radova i nabavku opreme za luku, te da je plan da ta luka u narednom periodu pređe u međunarodno pristanište u kome će moći posao da obavljaju i drugi lučki operateri osim Kostolca.

Projekat izgradnje luke u Kostolcu jedan je od pet projekata iz prve faze paket aranžmana sa kineskim partnerima koja se već sprovodi u Kostolcu.

Ukupna vrednost prve i druge faze paket aranžmana u Kostolcu je 1,2 milijarde dolara, a u okviru druge faze planirana je izgradnja nove termoelektrane B3. Horvat je naveo da je prvoj fazi već revitalizovan termo blok B1 i B2 i da su u poodmakloj fazi pripreme za izgradnju sistema za odsumporavanje.

- Izgradnja pruge u Kostolcu, koja je takođe planirana u okviru te faze, treba uskoro da počne a izgradnja luke će početi do oktobra – precizirao je Horvat.

On je ukazao da je termoelektrana Kostolac zahvaljujući izmenama zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, prva u Srbiji dobila status lučkog operatera što je preduslov za izgradnju robnog pristaništa.

Perović je naglasio da će zahvaljujući izgradnji luke biti omogućen odvoz uglja iz Kostolca kao i gipsa i pepela koji su nusproizvodi u termoelektranama za potrebe građevinske industrije i cementara. On je ukazao da je predviđeno da se iz te luke odvozi 300.000 tona robe godišnje, a da je u sledećoj fazi planirano da to postane međunardona luka. Izgradnja tog pristaništa omogućiće otvaranje novih radnih mesta, ekonomski razvoj Kostolca i povećanje vrednosti zemljišta u toj opštini, dodao je Perović.

Izvršni direktor za proizvodnju u EPS-u Dragan Jovanović rekao je da potpisvanje današnjeg ugovora predstavlja značajnu investicionu pobedu jer je tokom prethodnih pet godina trebalo preći niz administrativnih prepreka. On je zahvalio ministarstvima građevine i rudarstva i energtike koji su omogućili da se taj posao koji je izgledao nemoguć zbog administrativnih problema, uspešno okonča i Kostolac dobije luku.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;