INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Transparentnost Srbija: O "Beogradu na vodi" nismo saznali ništa

28.04.2015. | B-92

Podaci objavljeni na potpisivanju ugovora za „Beograd na vodi“ nisu otkrili „praktično ništa“ o samom poslu, saopštila je organizacija „Transparentnost Srbija“. „Transparentnost Srbija“ postavlja pitanje da li bi ekonomska korist od izgradnje projekta mogla da bude veća da je postojala konkurencija i transparentan postupak.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Transparentnost je objavila da konferencija za štampu povodom potpisivanja ugovora za „Beograd na vodi“ nije donela obelodanjivanje ugovora, ali jeste neke „potpuno neočekivane informacije“.

- Ono što smo mogli da čujemo ili pročitamo značajno se razlikuje od onoga što smo slušali u prethodnih 18 meseci, umesto četiri godine, kako je u martu najavio premijer (Aleksandar Vučić), odnosno 10 godina, što je najavljivao gradonačelnik (Siniša Mali), rok za izgradnju je 30 godina – navodi „Transparentnost“.

Ta organizacija ističe da ako se korist od ulaganja za državu ogleda u mogućnosti zarade od iznajmljivanja i prodaje stambenog i poslovnog prostora, nije svejedno da li će profit od neke zgrade početi da se ostvaruje 2020. ili tek 2040.

„Transparentnost“ podseća na najavu gradonačelnika Siniše Malog „da će ugovor biti dostupan javnosti“, pošto ga odobri Komisija za zaštitu konkurencije, uz komentar da je nejasno zbog čega bi odluka državne Komisije na bilo koji način imala uticaja na javnost ili tajnost ugovora, budući da ga ta Komisija ne može promeniti.

- Iz onoga što je u nedelju predstavljeno, deluje da je „tuđeg novca“ 150 miliona evra, a ne tri i po milijarde evra. A da li je „tuđeg novca“ moglo da bude više, nećemo saznati, jer nije bilo konkurencije – navodi „Transparentnost“.

Ta organizacija navodi da zabrinutost izaziva to što je ovaj projekat od ogromnog političkog interesa za vlast i postavlja se pitanje da li se poklapaju ekonomski interes države i politički interesi vladajuće partije.

- Zbog toga postoji razlog za brigu kakvi će biti kontrolni mehanizmi prilikom sprovođenja ugovora – navodi „Transparentnost“. Ta organizacija procenjuje da je lažna dilema da li treba ostaviti postojeće ruglo u Savskom amfitetaru ili graditi „Beograd na vodi“.

- Besmisleno je pitanje da li je neko za postojeće stanje. Ovo je pitanje poštovanja propisa i pitanje, ako postoji ekonomska korist od izgradnje „Beograda na vodi“, da li je ona mogla da bude veća da smo imali konkurenciju i transparentan postupak – navodi „Transparentnost“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;