INFONET-468X60-BANNER

Grade Koridor 10, a uhapšen im direktor

23.04.2015. | B-92

Prvi čovek firme koja u Srbiji gradi deonice Koridora 10, Leonidas Bobolas, uhapšen je zbog sumnje da je utajio porez od četiri miliona evra, prenose grčki mediji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Bobolas je uhapšen pod optužbama za pranje novca i utaju poreza na osnovu dokumenata otkrivenih u takozvanoj istrazi „Lagardina lista“, koja je pokazala neslaganje od skoro 1,9 miliona evra u prikazanim prihodima i depozitima u švajcarskom ogranku banke HSBC.

Bobolas je u međuvremenu izašao iz pritvora jer je platio kauciju od 1,8 miliona evra. Pod sličnim optužbama uhapšen je i njegov brat.

Babolas je direktor kompanije „Elaktor“, najveće grčke grupe koja se bavi izgradnjom infrastrukture, sa projektima i u javnom i u privatnom sektoru. Bave se izgradnjom nekretnina, energetskih objekata, železnice i drugim infrastrukturnim projektima.

List „Blic“ piše da firma Aktor, čiji je vlasnik „Elaktor“, u Srbiji izvodi radove na više gradilišta na istočnoj deonici Koridora 10 i da u izgradnji izuzetno kasni.

Na primer, na deonici Prosek-Crvena Reka, dugoj 22,5 kilometara već tri puta je probijen rok završetka radova. I „Fiskalni savet“ je u svom nedavnom izveštaju ukazao upravo na „Aktor“ kao dobru ilustraciju činjenice da mnogi ugovoreni radovi, za koje su davno uzeti krediti ne idu ni približno onim tempom koji je dogovoren.

O firmi „Aktor“ tokom prošle sedmice za „Blic“ je govorila i potpredsednica Vlade i ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović. Naime, upravo su ovoj firmi koja je, na delu trase koji bi trebala da završi do juna ove godine, do sada izvršila svega 1,42 odsto radova, „Koridori Srbije“ uz redovan avans od deset odsto, uplaćivali još deset odsto, u vidu „finansijske pomoći“.

Na ovaj način, Grci su dobili čak dodatnih 12 miliona evra, a što se, u potpunosti krši sa delovima potpisanih ugovora. Niko u Vladi juče nije bio spreman da komentariše hapšenje prvog čoveka grčkog „Elaktora“. O poslovanju te grčke firme u Makedoniji i načinima kako je iz poslova izvlačila novac, pisao je i „Dojče vele“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;