INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vrbas: "Skadar" na kanalu

16.04.2015. | Z. Rajić | Novosti

Između Vrbasa i Kule počela je završna faza izgradnje magistralnog kolektora koji bi trebalo da prikuplja otpadne vode iz domaćinstava i industrijskih pogona i odvodi ih do centralnog postrojenja za prečišćavanje u Vrbasu, čija je svrha da zaustavi trovanje Velikog bačkog kanala, najzagađenijeg vodotoka u Evropi na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, dugoj 18,5 kilometara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Završetak magistralnog kolektora preduslov je za rad centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), čija je izgradnja počela 2011. godine, a trebalo je da, prema ugovoru Delegacije EU u Srbiji (kao investitora) sa izvođačima radova, bude okončana u aprilu 2013. za liniju voda i do decembra 2014. za liniju mulja.

Za izgradnju poslednje faze magistralnog kolektora Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo je 22 miliona dinara.

- Radovi treba da budu završeni za dva meseca. Vlada Srbije je za celokupnu izgradnju magistralnog kolektora izdvojila 106 miliona dinara – rekla je Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Inženjer Miodrag Radovanov iz „Direkcije za izgradnju“ u Vrbasu, u svojstvu člana Jedinice za primenu projekta izgradnje CPPOV, ističe da je za početak rada magistralnog kolektora i centralnog prečistača potrebno obezbediti priključenje domaćinstava u svim naseljima u opštini Vrbas na kanalizaciju, čija je izgradnja, međutim, zakočena još pre četiri godine.

- Ugovorom sa Delegacijom EU u Srbiji, predviđeno je da se za preradu dnevno obezbedi najmanje 10.000 kubnih metara otpadnih voda kako bi CPPOV mogao da radi. Lokalne samouprave Vrbasa i Kule to dosad nisu omogućile, što je ugrozilo projekat centralnog prečistača, u koji je EU uložila 15 miliona evra – napominje Radovanov.

Prema njegovim rečima, svi učesnici projekta snose deo odgovornosti za kašnjenje izgradnje CPPOV.

- Dva konzorcijuma, francusko-srpski i grčko-srpski, kao izvođači radova, ugovorili su poslove po niskim cenama, zbog čega su nastojali da uštede na opremi i materijalu. Investitor je trebalo da stvori uslove za rad izvođača i da ih natera da posao završe na vreme. Izvođačima se nije žurilo, jer su plaćeni po vremenu, a ne po učinku. Država nije dovoljno motivisala lokalne samouprave da završe ovaj kapitalni projekat, pa su došle u situaciju da ih, zbog nedovršenih kanalizacija, investitor ucenjuje pretnjama da će morati da vrate novac uložen u izgradnju CPPOV, ili da neće dobiti celokupno postrojenje na korišćenje – kaže Radovanov.

Probijeni svi rokovi

Podrška resornog ministarstva za konačni završetak magistralnog kolektora trebalo bi da ubrza finalnu izgradnju CPPOV, čiji je rok nedavno ponovo probijen.

- Ugovorom za izgradnju CPPOV, na više od hiljadu strana definisan je svaki deo posla, ali rokovi nisu ispoštovani. Tri četvrtine radova u vezi sa prikupljanjem otpadnih voda trebalo je da budu završeni pre dve godine, a linija za neutralisanje mulja do kraja 2014. Novi rok za završetak CPPOV bio je maj ove godine, ali je pomeren za jul, pa sad za septembar – navodi Radovanov.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;