INFONET-468X60-BANNER

Nemačka birokratija oduzima milione evra našim građevincima

30.03.2015. | Slavica Tomčić | Kurir

Uprkos otvaranju građevinske sezone, srpske građevinske firme ne mogu da realizuju ugovorene poslove u Nemačkoj jer njihovi majstori na detašmane, odnosno radne vize, u nemačkoj ambasadi u Beogradu sad čekaju i po 60 dana, što je tri puta duže nego pre dva meseca.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Građevinci tvrde da je ovim problemom pogođeno oko 2.500 srpskih radnika, koliko ih godišnje legalno radi na gradilištima u Nemačkoj, dok zbog odugovlačenja u izdavanju radnih dozvola kompanije gube i do dva miliona evra mesečno.

Razlog za to je, kako smatra Nenad Vukadinović, zastupnik kraljevačke firme „Bonum elektroanlagenbau“ u Nemačkoj, manjak osoblja u diplomatskom predstavništvu Nemačke u Beogradu.

- Do pre mesec i po dana radne vize za manje od pet radnika dobijali smo za dan, dok smo za grupe od pet do 20 radnika čekali maksimalno 20 dana. Sad na dobijanje radnih viza čekamo po dva meseca. Zbog toga ne možemo da realizujemo već ugovorene poslove, niti da ugovaramo nove, a sad je najveća ponuda građevinskih radova. Ima firmi koje gube poslove vredne 300.000 evra. Naša kompanija ne može da počne da radi na jednom objektu u Majncu, jer ne možemo da zakažemo termine za radne vize pre maja – kaže Vukadinović.

Goran Rodić iz „Građevinske komore Srbije“, kaže da zbog toga građevinske kompanije gube dva miliona evra mesečno.

- Ne znam zbog čega je došlo do problema s radnim vizama, ali ako 1.000 ljudi čeka dva meseca za radnu vizu, a to znači dva miliona evra mesečno manja zarada za firme. Građevinska sezona kreće, pa Ministarstvo za rad, koje radi na izdavanju detašmana, mora to hitno da reši, jer građevinska industrija trpi ogromne gubitke. Naši građevinski radnici su i te kako traženi u Evropi i trebalo bi što pre potpisati detašmane sa zemljama poput Danske, Švedske, Norveške i Irske, u kojima postoji velika tražnja za našim radnicima – ističe Rodić.

U Ambasadi SRN u Beogradu obećali su da ćemo odgovore u vezi s ovim problemom dobiti u ponedeljak.

MSP: Čekamo objašnjenje Nemaca

U Ministarstvu spoljnih poslova potvrđuju da postoji problem u vezi sa izdavanjem viza našim građevincima.

- Već smo notom zatražili olakšanje procedure sa ciljem blagovremenog izdavanja radnih viza u Ambasadi Nemačke u Beogradu. Putem Ministarstva za rad, upoznaćemo zainteresovana preduzeća sa odgovorom nemačke strane – kažu u tom ministarstvu.

Ministarstvo rada: Tražimo lakši postupak

U Ministarstvu za rad kažu da im je 13. marta više poslodavaca ukazalo na problem sa dobijanjem viza za zaposlene.

- Ministarstvo je hitno reagovalo i o ovom problemu obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova, koje se notom obratilo Ambasadi Nemačke i prenelo im molbu našeg ministarstva, sa ciljem razmatranja mogućnosti da se olakša postupak dobijanja radnih viza za detaširane zaposlene – kažu u Ministarstvu rada i dodaju da očekuju odgovor iz Ambasade Nemačke.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;