INFONET-468X60-BANNER

Banjaluka: Klinike pod jednim krovom

27.02.2015. | Novosti

Godinama je stara betonska konstrukcija severnog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka bila pravo ruglo ovog grada. U sredu (25. februar 2014.) napokon je počelo njeno rušenje, a usledilo je i obećanje – gradnja novog objekta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rušenju je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je istakao da će, zahvaljujući rekonstrukciji Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, kao trenutno najvećeg projekta u zdravstvu, Srpska imati najsavremeniji klinički centar u regionu.

- U oblasti zdravstva nikada nije dovoljno investiranja, a ono što želimo jeste da napravimo najsavremenije institucije. Jedna od njih je i ovaj centar, drugi je bolnica u Bijeljini, završena je i bolnica u Nevesinju, rekonstruisana bolnica u Gradišci, a ostale su još bolnica u Istočnom Sarajevu i u Doboju – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da posle toga sledi rešavanje pitanja domova zdravlja u Srpskoj i razvoja programa porodične medicine.Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić naglasio je da je rekonstrukcija UB KC možda i najvažniji projekat u zdravstvu Srpske u proteklih 50 godina. Ovim projektom će se, dodao je on, obezbediti najbolja zdravstvena usluga pacijentima u Srpskoj i smanjiti njihova potreba za odlaskom na lečenje u inostranstvo.

Direktor Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka Mirko Stanetić rekao je da je najvažnije da će sve klinike raditi pod jednim krovom.

Rekonstrukcija i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnja novog severnog krila KC Banjaluka finansiraju se kreditom „Evropske investicione banke“ odobrenom na period od 20 godina, sa grejs periodom od 10 godina i kamatnom stopom od 1,5 odsto. Ugovorom je predviđeno da radovi traju do polovine 2018. godine, njihova vrednost je 83 miliona evra bez PDV, a sav teret finansiranja radova je iz budžeta Srpske.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;