INFONET-468X60-BANNER

Modernizacija pruge do Budimpešte bez obzira na Grčku (video)

30.01.2015. | Tanjug

- Srbija će modernizovati prugu Beograd-Budimpešta kroz našu zemlju bez obzira na dešavanja u Grčkoj i nameru grčke vlade da obustavi privatizaciju luke Pirej – izjavila je potredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Na pitanje novinara kako komentariše najavu nove grčke vlade da će obustaviti predviđenu privatizaciju te atinske luke, za koju su zainteresovani Kinezi, sa kojima Srbija treba da modernizuje prugu Beograd-Budimpešta, Mihajlović je kazala da će radovi na toj pruzi, kao što je i planirano, početi do kraja 2015.

- Taj posao se nastavlja, studija izvođivosti će biti gotova sa projektom do juna i onako kako smo rekli tako ćemo i raditi, u poslednjem kvartalu ove godine počinjemo modernizaciju – istakla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Srbija još ranije predvidela modernizaciju tog železničkog pravca na Koridoru 10, kao i da je ruskim kreditom već predviđena modernizacija deonice Stara Pazova-Novi Sad.

- Za Srbiju je važno da ima prioritete, a među njima su i infrastrukturni projekti i jedan od njih je i modernizacija pruge Beograd-Budimpešta odnosno da se umesto osam putuje dva i po sata i to ostaje naš prioritet bez obzira šta će se dešavati u Grčkoj – navela je Mihajlović.

Ona ističe da Srbija ne radi modernizaciju pruge samo zati da bi Kina kroz našu prugu praktično ušla u Evropu, a što bi bilo odlično za nas, jer smo tranzitna zemlja.

Kineska kompanija COSCO već ima koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u luci Pirej, koja je jedna od najvećih evropskih luka. Kinezi planiraju da transportuju železnicom velike količine robe od Grčke do centralne Evrope.

Predstavnici Srbije, Mađarske i Kine su ovog meseca u Beogradu potpisali plan saradnje za gradnju pruge Beograd-Budimpešta koji su ove nedelje potpisali u Beogradu predstavnici Srbije, Mađarske i Kine.

Predviđeno je da Studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta bude završena do kraja juna, a radovi da počnu do kraja 2015. i traju dve godine.

Tim dokumentom je predviđena izgradnja još jednog koloseka tako da se dobije dvokolosečna pruga za mešoviti saobraćaj – putnički i teretni, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje manje od tri sata. Dužina pruga je 350 km, od čega 184 km na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;