INFONET-468X60-BANNER

Staro sajmište – od logora do memorijalnog centra

29.01.2015. | Tanjug

Sedam decenija prošlo je od zatvaranja logora Staro sajmište, a trideset godina od ideje da se kompleks na levoj obali Save pretvori u memorijalni centar. Prvi korak ka tome biće načinjen tek ove godine, obnovom Centralne kule sajmišta, u kome je u toku Drugog svetskog rata stradalo na hiljade Jevreja, Srba, Roma i antifašista.

Tender za utvrđivanje u kakvom su stanju temelji kule grad će raspisati sledećeg meseca. Rezultati analize poslužiće kao osnov za glavni projekat rekonstrukcije tog zdanja, tvrdi Goran Vesić, gradski menadžer i jedan od članova komisije za Staro sajmište.

- Za oba konkursa i izradu tehničke dokumentacije u budžetu za 2015. obezbedili smo milion dinara. U naredne dve godine planiramo da izdvojimo još 129 miliona dinara što bi trebalo da pokrije sve radove na Centralnoj kuli. Krećemo u obeležavanje tog stratišta i to je proces koji je trajati godinama – ističe Vesić. 

Centralna kula postaće stožer budućeg memorijalnog centra, sa još dva paviljona, Italijanskim i Čehoslovačkim. Pre nego što počne njeno sređivanje, grad će morati da raseli umetnike koji po raznim osnovama koriste taj objekat od pedesetih godina 20. veka, a komisija treba da predloži programski koncept. Pre tri godine, kada je prethodna gradska vlast sa mrtve tačke pokrenula obnovu Centralne kule, rečeno je da će ona postati muzej, mesto sećanja na žrtve logora, ali i prostor u kome bi bila izložena sačuvana građaiz vremena stratišta. Tu bi se obavljala i naučna istraživanja o stradanju civila u Drugom svetskom ratu.

U toku godine biće formirano i međunarodno savetodavno telo sa zadatkom da pomogne u osmišljavanju budućeg memorijala na levoj obali Save. Na njegovom čelu trebalo bi da bude Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental” u Jerusalimu, a okupiće i stručnjake iz Evrope i Amerike.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;