INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od 1. marta dozvole za manje od mesec dana u svim opštinama (video)

23.01.2015. | Tanjug

Sve lokalne samouprave u Srbiji će do 1. marta morati da počnu u potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole u roku za manje od mesec dana, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na skupu sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji rekla da će već sledeće nedelje početi edukacija lokalnih službenika.

Mihajlović je na skupu u Skupštini Srbije najavila da će biti napravljen i rang lista lokalnih samouprava po brzini izdavanja dozvola, tako da će se one takmičiti da budu što bolje rangirane zbog potencijalnh investitora.

- Mi imamo neke opštine koje već sada izdaju građevinske dozvole za 4,5 ili 10 dana, ali njih je manji broj i mi hoćemo da sve budu tako dobre i da se u celoj Srbiji gradi – istakla je Mihajlović.

Ona je kazala da je sve to uslov da bi do kraja ove godine mogla da bude uvedena i elektronska građevinska dozvola.

Mihajlović je navela da će Ministarstvo uvesti i „SOS“ telefon za lokalne samouprave na kome će njihovi službenici moći da dobiju sve informacije od ministarstva ako naiđu na neke probleme u primeni zakona. Ona je takođe istakla da je cilj vlade da 2015. bude godina realizacije mnogih projekata i da će biti mnogo više gradilišta i investicija.

Mihajlović je rekla da su se odazvali predstavnici svih lokalnih samouprava i došli na sastanak na kojem će im biti objašnjeno šta i kako treba da rade.

- Moraju tako da budu osposobljeni da svakom potencijalnom domaćem i stranom investitoru može da se izda građevinska dozvola za manje od mesec dana uz poštovanje cele procedure – naglasila je Mihajlović.

Ona je takođe rekla da će puna primena Zakona o planiraju i izgradnji koji predviđa objedinjenu proceduru i izdavanje dozvola za 28 dana, smanjiti gradnju nelegalnih objekata u Srbiji.

- Želimo da postoji zdrava konkurencija između opština i gradova u izdavanju građevinskih dozvola jer će od toga zavisiti i priliv investicija i nivo uposlenosti – dodala je Mihajlović.

Ona je ponovila da će Zakon o konverziji građevinskog zemljišta biti u skupštini već u martu.

Gradonačelnik Niša i predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Zoran Perišić je rekao novinarima da je cilj da u svim opštinama u Srbiji bude ujednačen kvalitet izdavanja građevinskih dozvola. On je rekao da će za edukaciju lokalnih službenika biti u potpunosti iskorišćen kapacitet SKGO koja će organizovati seriju radionica.

Perišić je rekao da je ranije u Nišu na građevinsku dozvolu u proseku čekalo 340 dana, i da investitori neće toliko da čekaju. On je naglasio da je taj grad napravio dosta pomaka u toj oblasti i da je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dala nagradu Nišu za reformu gradseke uprave, kao i da se „Džonson elektrik“, koji je otvorio fabriku u tom gradu, hvalio kako je brzo dobio građevinsku dozvolu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;