INFONET-468X60-BANNER

Investitor samo da sačeka 28 dana

28.11.2014. | B-92

„Novi Zakon o planiranju i izgradnji koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, tokom decembra biće usvojen u Skupštini Srbije“. To je rekla ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović i dodala da je ministarstvo pripremilo i sva podzakonska akta, tako da će Zakon o planiranju i izgradnji stupiti na snagu odmah, prvog dana usvajanja.

- Do kraja januara 2015. godine, očekujem da će zaposleni u lokalnim samupravama već moći da kažu: da, mi možemo da izdamo dozvolu o roku od 28 dana – rekla je Mihajlović za RTV Pink.

Ona je naglasila da se do sada za građevinsku dozvolu čekalo od 200 do 700 dana, a u Beogradu 316 dana. Prema njenim rečima, građevinska dozvola će od sada moći da se izda u tako kratkom roku zato što će potencijalni investitor za sve što mu treba dolaziti na jedan šalter koji će se nalaziti u zgradama opština lokalnih samouprava.

Mihalović je kazala da će investitor, bilo da je u pitanju građanin ili velika nacionalna kompanija, doći na šalter da preda idejni projekat, a da će sve ostalo uraditi zaposleni u lokalnoj samupravi.

- Lokalna samouprava sada po službenoj dužnosti počinje da prikuplja sva ona dokumenta, koja je do sada prikupljao investitor, a bilo je potrebno oko 30 dokumenata za koja se išlo od šaltera do šaltera – navela je ona.

Nakon što dobije sva dokumenta, investitor predaje glavni projekat, a u roku od pet dana od tada, dobija i građevinsku dozvolu.

- Kada zakon počne da se primnjuje ne bi trebalo da bude ni jedan bespravno izgrađen objekat... i sigurna sam da će smanjiti i korupciju – ocenila je ona.

Mihajlović je izrazila očekivanje i da će zakon ojačati i unaprediti građevinsku industriju koja sada u bruto domaćim proizovdu učestvuje sa četiri odsto, a ona očekuje da će 2017. godine dostići nivo od osam odsto.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;