INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nerealizovano 3,3 milijarde evra poslova u građevini

26.11.2014. | Tanjug

Neophodno je donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji po hitnom postupku, inače će i naredna godina biti izgubljena za građevinarstvo, smatra „Mreža za poslovnu podršku“ (BSN), čije je istraživanje pokazalo da je Srbija izgubila 3,3 milijarde evra poslova u građevini.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U Srbiji je zbog odlaganja reformi u oblasti planiranja i izgradnje u periodu 2012-2014. godina nerealizovano 3,3 milijarde evra poslova i izgubljeno je 65.000 radnih mesta u građevinarstvu, pokazalo je istraživanje BSN.

- Neophodno je da, posle skoro tri godine najava, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donese novi Zakon o planiranju i izgradnji po hitnom postupku i da se konačno izvrši usaglašavanje procesa sertifikacije građevinskih materijala i opreme u Srbiji sa onim u zemljama EU. U suprotnom i naredna godina biće izgubljena za granu građevinarstva i industrije građevinskog materijala – saopštila je „Mreža“.

Ta organizacija je istraživala koliku je štetu nanelo odlaganje donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji u protekle tri godine kompanijama u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Srbiji.

Podaci za istraživanje prikupljeni su praćenjem podataka „Republičkog zavoda za statistiku“, „Agencije za privredne registre“, „Katastra nepokretnosti“ i anketom sprovedenom među 726 menadžera građevinskih firmi koje posluju u Srbiji.

U realizaciji istraživanja na terenu učestvovalo je više agencija za istraživanje javnog mnjenja, stručnih konsultanata u oblasti građevinarstva, inženjera građevinske struke zaposlenih u privatnim građevinskim firmama... Istraživanje je bilo fokusirano na to koliko komplikovane i dugotrajne procedure onemogućavaju realizaciju poslova u građevinarstvu. Menadžeri kompanija su bili upitani da daju svoju procenu koliko poslova im je od početka 2012. godine do danas ostalo nerealizovano ili su samo delimično realizovani usled birokratskih prepreka.

S obzirom na to da 726 anketiranih kompanija predstavlja 10,09 odsto od broja ukupno registrovanih građevinskih firmi u zemlji, kada se dobijeni podaci multipliciraju na nivo čitavog sektora građevinarstva sa industrijom građevinskog materijala (IGM), ukupna šteta u periodu 2012-2014. godine je 3,365 milijarde evra.

Menadžeri su ocenili i koje procedure su im bile najveća prepreka u realizaciji poslova - izdavanje građevinske dozvole, prikupljanje dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, pribavljanje dokumentacije iz Katastra nepokretnosti, izdavanje lokacijske dozvole, izdavanje upotrebne dozvole, dobijanje sertifikata za proizvode (materijale) u građevinarstvu radi zakonitosti njihove primene, dozvole za dogradnju i nadogradnju objekata...

Građevinske dozvole i prikupljanje dokumentacije za njih nalaze se u vrhu liste, ali svaka četvrta kompanija ima problema i kod dobijanja lokacijske i upotrebne dozvole, a iza toga postoje i značajni problemi kod dozvola za dogradnju ili nadogradnju objekata.

Proizvođači i uvoznici građevinskog materijala imaju problem sa sertifikacijom proizvoda (materijala) u građevinarstvu i na stotine gradilišta u zemlji stoje i čekaju odobravanje ateste za savremene kvalitetne materijale koji treba da budu korišćeni tokom izgradnje.

S druge strane, izvoznici građevinskog materijala plaćaju sertifikaciju svojih proizvoda dva puta, jednom u Srbiji, drugi put u EU, zato što standardi za sertifikaciju proizvoda u Srbiji nisu usaglašeni sa standardima EU.

Ove duple troškove proizvođači posle ugrađuju u cenu svojih proizvoda koji na kraju ispadaju skuplji od proizvoda konkurentskih firmi na tržištu EU koje samo jednom plaćaju sertifikaciju. Na ovaj način onemogućava se izvoz građevinskog materijala i opreme iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;