INFONET-468X60-BANNER

Vrbas: Bačeni milioni evra za prečistač?

21.11.2014. | Novosti

Opštine Vrbas i Kula dovedene su u opasnost da zajedno moraju da vrate 15 miliona evra, koliko je EU uložila u izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), čija je svrha da spreči dalje trovanje Velikog bačkog kanala, najzagađenijeg vodotoka u Evropi na potezu Crvenka-Kula-Vrbas.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Postrojenje, čiji je rok izgradnje više puta pomeran, a prema najnovijim informacijama trebalo bi da bude završeno do maja iduće godine, neće moći da funkcioniše ako se građani Crvenke, Kule i svih šest naselja u opštini Vrbas ne priključe na kanalizaciju i ako ne proradi magistralni kolektor otpadnih voda između Kule i Vrbasa.

Vrbaski ekolozi, koji sprovode kampanju za priključenje građana na kanalizaciju, tokom akcije u Bačkom Dobrom Polju utvrdili su da postoje velike smetnje da otpadne vode iz domaćinstava stignu do centralnog prečistača, a saznali su i da ne može da se dobije upotrebna dozvola za magistralni kolektor.

- „Direkcija za izgradnju“ u Vrbasu, kao investitor postavljanja kanalizacionih mreža u opštini, obezbedila je za taj posao 60 miliona dinara iz „Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine“, ali su se pojavili dodatni troškovi, jer se izvođač nije pridržavao projektnog zahteva. Zato je još 2011. godine zaustavljena izgradnja kanalizacije u Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu i Ravnom Selu, iako je ostalo da se pruži još samo 200 metara cevi do glavnog voda u Vrbasu. Kanalizacija je trebalo da bude završena u periodu od 2007. do 2010. godine, a ašov tri godine nije zaboden jer niko neće da pokrene sudski spor i razreši situaciju tako da posao nastavi dosadašnji ili da se angažuje novi izvođač - objašnjava Ratko Đurđevac, predsednik „Ekološkog pokreta Vrbasa“.

Inženjer Miodrag Radovanov iz „Direkcije za izgradnju“ u Vrbasu, koji je član Jedinice za primenu projekta izgradnje CPPOV, ističe da je ugovorom sa Delegacijom EU u Srbiji predviđeno da se za preradu dnevno obezbedi najmanje 10.000 kubnih metara otpadnih voda kako bi centralni prečistač uopšte mogao da radi.

- To je trećina projektovanog kapaciteta postrojenja, koja bi obuhvatila 40.000 od ukupno 120.000 potencijalnih korisnika sistema. Za optimalan rad prečistača, koji bi pokrio troškove održavanja i omogućio prihvatljivu cenu usluge prerade otpadnih voda, potrebno je da se priključi mnogo više korisnika – napominje Radovanov.

Ratko Đurđevac upozorava da bi, zbog nebrige nadležnih da otklone prepreke za završetak kanalizacije u selima i omoguće puštanje u rad magistralnog kolektora, lako moglo da se dogodi da investicija EU od 15 miliona evra za izgradnju CPPOV u Vrbasu propadne, a Veliki bački kanal i dalje ostane zagađen, „do neke razumnije generacije koja bi taj problem rešila“.

Nedostaje i potisni vod

Upotrebna dozvola za magistralni kolektor od Kule do Vrbasa nije pribavljena zbog narušene pravne procedure u izgradnji ovog objekta. Zamenik predsednika opštine Kula Velibor Milojičić rekao je da će Vlada Srbije izdvojiti dodatnih 20 miliona dinara na uložena dva miliona evra kako bi se omogućilo da kolektor bude pušten u rad. U kulskoj opštini potrebno je obezbediti novac i za izgradnju potisnog voda, kojim bi se otpadne vode do magistralnog kolektora dovodile iz Crvenke.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;