INFONET-468X60-BANNER

Radovi na kompleksu srednjovekovne bazilike Arače se nastavljaju

05.11.2014. | E-kapija

Povodom zaokruživanja ovogodišnjih radova na konzervaciji i restauraciji na kompleksu srednjovekovne bazilike Arače, predstavnici lokalne samouprave su održali sastanak sa predstavnicima Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

To je bila prilika da se obave i dogovori oko planova za sledeću godinu, s obzirom da je kraj godine vreme kada se izrađuju finansijski planovi, kako lokalni, tako i samog Pokrajinskog zavoda. Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, iskoristio je sastanak, pre svega, da se zahvali dosadašnjim naporima Pokrajinskog zavoda da se Arača sačuva, podigne na viši nivo i dobije na značaju koji zaslužuje.

- Lokalna samouprava će svojim skromnim sredstvima i naredne godine u istom iznosu pomoći radove na ispitivanju i konzervaciji, ali i pripremi svega onog što je deo tog projekta, arheološkog parka lokaliteta Arače i same bazilike. Pomoći ćemo izradom plana detaljne regulacije prostora i u svemu što naše službe mogu da sprovedu. Treba spomenuti i Dragana Rauškog koji je samostalni stručni saradnik, koji mnogo svoje energije ulaže i na drugim lokacijama. Arača može biti pravi biser turizma ukoliko se ovaj projekat lepo osmisli, dobro predstavi javnosti, naravno, ako se i svi prateći objekti izgrade i pripreme. U tom slučaju, može biti okosnica turizma opštine Novi Bečej.

Svetlana Bakić, arhitekta-konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i vodilac projekta, smatra da je ovo veoma dugoročan i složen projekat, za čiju realizaciju su potrebna velika sredstva.

To je razlog da se računa i na pomoć prekograničnih fondova, naročito jer Arača ima međunarodni značaj, rekla je Bakić i dodala da se već u dva navrata konkurisalo na IPA programe prekogranične saradnje sa Mađarskom.

Direktor Pokrajinskog zavoda, Zoran Vapa, kaže da se uskoro očekuje i konkurs Ministarstva za kulturu i javno informisanje za sufinansiranje projekta.

- Poznato je da je Arača spomenik kulture od izuzetnog značaja i nadamo se da ćemo imati finansijsku pomoć, kako od Ministarstva kulture Republike Srbije, tako i od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Ove godine, još uvek su u toku radovi na sanaciji i konzervaciji kamene plastike. Imali smo tu nesreću da je došlo do urušavanja rozete. U toku su i radovi na uvođenju video nadzora na solarni pogon, kako bismo mogli da pratimo ceo kompleks, što je bio predlog Mađarskog nacionalnog saveta. Ovom prilikom smo razgovarali i o četvorogodišnjem programu za Araču. Potrebno je izvršiti zamenu parcela, odnosno definisati sve granice naselja, kako bi se mogao uraditi prostorni plan posebne namene, gde se poljoprivredno zemljište prevodi u građevinsko, radi izgradnje objekata koji su planirani jednim celovitim projektom, kao što su, pre svega, vizitorski centar i sve ono što treba da se uradi kako bi taj kompleks mogao da funkcioniše. Kao i ranijih godina, lokalna samouprava ima razumevanja i u okviru mogućnosti lokalnog budžeta će sufinansirati deo predloženih radova.

Pored razgovora o Arači, na sastanku se razgovaralo i o konzervatorsko-restauratorskim radovima na ikonama iz fundusa koji postoji u opštini Novi Bečej. Taj posao je poveren konzervatorima i restauratorima Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Matice srpske. Plan je da se 2015. godine uradi 8-10 ikona. Razgovarano je i o osmišljavanju čitavog programa, jer je kulturno nasleđe novobečejske opštine izuzetno bogato i treba ga približiti turistima, smatraju iz Pokrajinskog zavoda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;