INFONET-468X60-BANNER

Elektrana na bazi komunalnog otpada - saradnja "Elektroprivrede Srbije" i Grada Užica

04.09.2009. | Biznis

Grad Užice i Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) će, u prisustvu predstavnika Ministarstva za energetiku, 7. septembra potpisati memorandum o realizaciji projekta izgradnje elektrane - energane za proizvodnju električne energije iz komunalnog otpada, najavio je gradonačelnik Užica Jovan Marković.

- Užice, u kome je pre 109 godina na Đetini izgrađena prva "električna fabrika" u Srbiji, a treća u svetu, po Teslinim principima polifazne struje, realizacijom tog projekta dobilo bi prvu elektranu na Balkanu koja bi koristila otpad kao energent - rekao je Marković.

- Ministarstvo za energetiku i EPS podržali su našu ideju da u sklopu buduće regionalne deponije "Duboko", koju gradi devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, čiji početak rada je predviđen za narednu godinu, bude sagrađena i spalionica čija bi se energija iskoristila za proizvodnju električne energije - dodao je on.

Izgradnjom elektrane na bazi napredne tehnologije inseneracije, koja koristi čvrsti komunalni otpad kao energent, prema rečima gradonačelnika Užica, postigla bi se dvostruka korist - bio bi produžen vek deponije, a dobila bi se jeftina električna energija.
Marković je rekao da postoje obećanja i nekih donatora iz Nemačke i Luksemburga da će podržati realizaciju ovog projekta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;