IZOLACIJA-468X60-BANNER

Skela jača od inspekcije

25.09.2014. | RTS

Više od deset godina u dvorištu zgrade na nišavskom keju stoji skela postavljena radi nadgradnje. Investitor je, u međuvremenu, otišao u stečaj a radove nije završio. Sa ulice, zgrada na nišavskom keju izgleda uobičajeno, ali u dvorištu, sa visine vrebaju daske i metalne cevi konstrukcije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Na skeli nedostaju 42 šipke, jer su uklonjene, neko ih je ukao – kaže jedan od stanara, Radivoje Perović. - I sada skela predstavlja još veću opasnost.

Ne samo zbog skele, već i zbog, kako kažu, loše gradnje, stanari su se više puta obraćali nadležnim službama, pre svega Građevinskoj incpekciji.

- Građevinska inspekcija postupa samo formalno, donosi rešenja po kojima niko nikada nije postupao – naglašava Zoran Veličković.

U inspekciji je rečeno da skela nije uklonjena zbog toga što pojedini stanari to nisu dozvoljavali, nadajući se da će radovi biti nastavljeni.

- Donosićemo nova rešenja ako bude bilo potrebno, ali nikako ne možemo da naložimo, da budemo u tom delu efikasni, i da investitor nastavi sa radovima – kaže Marina Živulović Petrović, šef Građevinske inspekcije.

Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, ističe da oni ne mogu da primene mere prinude niti mogu da spreče dalju gradnju:

- Često se događa da, pored toga što je zatvoreno gradilište i pored toga što postoji rešenje kojim je naređena obustava gradnje i uklanjanje objekta, ono i dalje radi – navodi Janić.

Izvođač radova, preduzeće „Centrales“, je u stečaju, a preduzeće „Ekopaleta“ je od njih, kako navode, samo kupilo skelu, iako su vlasnici u srodstvu. Skelu će, kažu, skinuti samo u prisustvu policije. U Građevinskoj inpekciji, novinaru RTS-a je rečeno da je uklanjanje skele planirano za oktobar. Zbog višegodišnjih nesuglasica, u ovom trenutku, ne zna se da li će to biti u prisustvu policije i ko će platiti troškove. Po Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2011. godine, investitor mora da odredi rokove gradnje, što inspekciji daje veće mogućnosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TENGE-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;