INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad se guši u azbestu

17.09.2014. | 24sata

Podbara se guši od azbesta na starim industrijskim postrojenjima, a ovog opasnog materijala puni su još i Telep, Salajka, Klisa i Adice. Iako je grad krenuo u akciju skidanja azbestnih krovnih ploča sa škola, Novi Sad ima napretek ovog opasnog materijala o kojem niko ne vodi računa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zasad su azbestne ploče skunute sa krova Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“, dok se na isti problem požalila i osnovna škola u Budisavi. Iz Gradske kuće saopštavaju da trenutno ne znaju koje još škole imaju takve krovove, ali znaju da će njihovo uklanjanje biti tokom raspusta sledeće godine.

- Najviše ovog materijala ima na krovovima, zidovima i vodovodnim cevima starih i napuštenih industrijskih postrojenja. Azbest je opasan kada se slomi i kada je oštećen, tako da se prilikom demontaže mora jako paziti – kaže Saša Maksimović, inženjer firme „Šoša“, koja jedina uz JKP „Stan“ ima dozvolu da u gradu sakuplja i transportuje ovaj otpad.

Kako Novi Sad nema deponiju na koju može da odloži azbest, on se prevozi u Leskovac ili Kikindu, jedina dva grada koja imaju deponije za odlaganje ovog materijala. JKP „Stan“ nema evidenciju na kojim objektima ima azbesta, a kažu da su poslednji krov sa takvim pločama skinuli nedavno sa zgrade u Puškinovoj.

Azbest nije opasan kada je u čvrstom stanju, no kada se polomi ili ošteti njegova vlakna mogu da dospeju u pluća. Kako ne mogu da se razgrade, nakon nekog vremena može doći do inficiranja i bolesti od raka pluća do azbestoze.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;