INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

RIBA proglasila dom za učenike u Brazilu za najbolju novu zgradu

22.11.2018. | Adam Williams | New Atlas

Dom za učenike napravljen od drveta smešten na ivici kišne šume u severnom delu Brazila proglašen je za najbolju novu zgradu na svetu. Za „RIBA 2018 International Prize“ borilo se 62 projekata koji su ušli u najuži izbor. Pobedničko rešenje „Children Village“ je dobitnik ove prestižne nagrade.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) prvi put je ovu nagradu „International Prize“ dodelio 2016. godine projektu iz Perua „Modern day Machu Picchu“ firme Grafton Architects. Nagrada se ne dodeljuje najeksluzivnijoj niti najskupljoj građevini, već onoj koja ima projektnu izvrsnost i ambiciju u arhitektonskom pogledu, ali i koja ima društveni aspekt odnosno značajan socijalni uticaj.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

„Children Village“ svakako ispunjava sva tri kriterijuma. Prekrasna drvena zgrada pruža smeštaj za više od 500 dece uzrasta od 13 do 18 godina koji idu u školu Canuanã. To je jedna od 40 škola u Brazilu koju finansira Bradesco fondacija i koja obezbeđuje obrazovanje dece iz siromašnih ruralnih područja širom zemlje.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Arhitekte Gustavo Utrabo i Petro Duschenes iz Alepha Zeroa, zajedno sa kolegama Marcelom Rosenbaumom i Adrianom Benguelom iz firme Rosenbaum, blisko su sarađivali sa decom kako bi saznali šta im je potrebno da bi se osećali kao kod kuće.

Rezultat njihovog rada je kompleks od 25.000 kvadratnih metara koji se sastoji iz dva identična dela: jedan za devojčice i drugi za dečake. Sobe su raspoređene oko dva velika dvorišta na nivou prizemlja, dok se na prvom spratu nalaze zajedničke prostorije poput čitaonica, televizijskih soba, balkona i visećih mreža za ležanje.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

U okviru jedne sobe se može smestiti šestoro dece (prethodne spavaonice smeštale su 40 dece u sobu), a svaka soba ima svoj toalet, tuš kabinu i vešeraj.

Impresivno je to što „Children Village“ uprkos tropskoj lokalnoj klimi koja leti dostiže temperature oko 45°C, obezbeđuje osećaj prijatnosti bez klima uređaja.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Ovo se postiže pasivnom gradnjom sa velikom nadstrešnicom koja obezbeđuje mnogo senke. Pored toga, na lokaciji su napravljeni perforirani blokovi od zemljišta izabrani zbog njihovih izvrsnih termičkih karakteristika. Drvene letvice se koriste za poboljšanje ventilacije, a kišnica se ponovo koristi za navodnjavanje vrta. Zgrada se savršeno uklopila u lokaciju i prilagodila svrsi kojoj treba da služi.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

„Oduševljen sam što su Aleph Zero i Rosenbaum prepoznati po impresivnom radu", rekao je predsednik RIBA Ben Derbyshire. „Arhitekte iz firme Aleph Zero su filozofi i promišljene arhitekte, dok su iz firme Rosenbaum poznati po svom radu sa lokalnim zajednicama. „Children Village“ pruža izvanredno okruženje za poboljšanje života i dobrobiti dece školskog uzrasta i ilustruje nemerljivu vrednost dobrog projektovanja u oblasti obrazovanja".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;